11.9.2023. 18:59
0
Eutanizirano 47.000 svinja u Srbiji
U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 46.938 životinja, a bolest je potvrđena na 2.255 gazdinstava, rečeno je na sjednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje ove zarazne bolesti.

Članovi štaba zaključili su da će u narednom periodu prioritet biti sprečavanje pojave novih slučajeva bolesti na velikim farmama, a u saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mjere koje se primjenjuju, kao i njihova efikasnost, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Radiće se i na izradi planova za preduzimanje mjera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze, biće nastavljena pojačana kontrola prometa, a nadležni će posvetiti posebnu pažnju svim javnim manifestacijama koje bi, po analizi rizika, mogle eventualno doprinijeti pogoršanju epizootiološke situacije.

Organizatori će najkasnije 10 dana prije održavanja morati da prijave manifestacije, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će strogo kontrolisati meso koje se prodaje, navedeno je u saopštenju. 

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.