28.9.2023. 13:42
0
Albin Kurti upozorava: Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin
Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da sankcionira Srbiju zbog oružanog napada u selu Banjska na sjeveru Kosova jer bi, kako je rekao, Srbija ako ne bude kažnjena mogla ponoviti zločin.

"U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, ne samo na policiju Kosova, već na državu, Republiku, sigurnosni poredak...

Bio je to težak dan za našu zemlju i cijeli naš narod", kazao je Kurti .

On je tokom sjednice kosovske Skupštine zatražio da prijateljske zemlje Kosova proglase Civilnu odbranu i Sjevernu brigadu terorističkim organizacijama.

"Vidjelo se da bilo kakve kriminalne i terorističke grupe nemaju nikakve veze s policijom Kosova. Ubijeni su, uhapšeni ili bježe jer ih se tjera.

Napadači koji su uspjeli pobjeći moraju biti izručeni, predani vlastima Republike Kosovo", kazao je Kurti.

Čelnik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnicqi kazao je kako je potrebno provesti međunarodnu istragu kako bi se dokazalo učešće Srbije u napadu u Banjskoj.

"Njihovo naoružavanje i skrivanje, uzdizanje u heroje, uključujući i proglašavanje dana žalosti u Srbiji, pokazuju snažnu povezanost ove kriminalne grupe sa Srbijom.

Treba tražiti izručenje terorista. Tražimo podršku naših saveznika da pojačamo pritisak na njih i Srbiju", kazao je Krasniqi, prenose Reporteri.

Na današnjoj sjednici je zaključeno da će Skupština Kosova izraditi nacrt rezolucije kojim će osuditi napade na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zatražio je da se u izradu nacrta te rezolucije uključi i međunarodna zajednica kako bi se mogli kazniti teroristi koji su sudjelovali u oružanom napadu na policiju Kosova.

"Ono što se dogodilo u nedjelju bio je teroristički napad terorističke grupe koju je sponzorirala Srbija, to je bilo više nego jasno. Ali, ovaj napad dobio je najbolji odgovor koji je mogao dobiti.

Kosovska policija ih je porazila. U ovu rezoluciju tražim da se uvrsti zahtjev za međunarodnom istragom. To bi pomoglo međunarodnoj zajednici da kazni teroriste", rekao je Haradinaj.

No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić demantirao je navode da je Srbija uključena u oružani napad u selu Banjska na sjeveru Kosova.,

Ipak, kazao je kako godinu ima informacije da se tamošnji Srbi spremaju na otpor.

Vučić je u razgovoru za RTS rekao da je Srbima na sjeveru Kosova "dozlogrdio teror Albina Kurtija" i prištinskih vlasti i da je "narod na rubu ustanka".

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. septembra kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima.

U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača. Uhapšeno je osam osoba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.