16.11.2023. 19:30
0
Slovenija planira nadzor na granicama produžiti do ljeta 2024. godine
Slovenska vlada je na sjednici u četvrtak produžila privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a nakon isteka tog razdoblja planira ga produžiti do ljeta 2024, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Slovenija je privremeni nadzor uvela 21. oktobra, a na današnjoj sjednici odlučila je da će zbog međunarodnih okolnosti, ponajprije ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, te posljedičnog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, po isteku dosadašnje mjere od 22. prosinca nadzor granice produljiti za još šest mjeseci, do ljeta 2024. godine. 

Kako prenose mediji, Slovenija je zbog trenutnih svjetskih sigurnosnih uvjeta 18. oktobra povisila procjenu terorističke ugroženosti na srednju razinu, a ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je da bi zbog ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini stupanj opasnosti mogao brzo porasti.

"Režim kontrole zasad ostaje na snazi, a stvar je policije kakav će sustav uspostaviti, zasad djeluje selektivno", rekao je Poklukar dodajući da se kontrole, osim zbog terorističke opasnosti, nastavljaju i zbog sprečavanja ilegalnih migracija.

Policija je saopćila da je ove godine zabilježila 52.506 nezadovoljenih prelaza granice, od čega je velika većina na granici prema Hrvatskoj. Povećani broj prelazaka zabilježen je naročito u julu, augustu i septembru, a u oktobru se, nakon donošenja prve uredbe o kontrolama, situacija stabilizirala.

Od uvođenja nadzora u listopadu zabilježeno je 3709 nedozvoljenih prelaza granice, najviše na granici s Hrvatskom.

Vlada je zadužila ministarstvo vanjskih poslova da o produljenju nadzora granice obavijesti države članice EU-a i Europsku komisiju.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.