21.11.2023. 14:16
0
Bosanci preuzeli čuveni brend, veliki broj radnika ostao bez posla
FOTO: tportal
Krajem novembra završava licencirana proizvodnja bezalkoholnih pića robnih marki Sola i Zala Pivovarne Laško Union u Ljubljani. Zbog toga je otpušteno 50 radnika, a na lokaciji u Ljubljani od 410 ostalo ih je zaposleno oko 170.

Ministar ekonomije Matjaž Han izrazio je razočaranje razvojem događaja.

Pivovara Laško Union u januaru je prodala brend pića Sola i Zala slovenskoj firmi Nika Bev iza koje stoji kompanija Stanić Beverages u vlasništvu porodice Stanić iz Kreševa (BiH).

U skladu s ugovorom koncem ovog mjeseca prestaje licencirana proizvodnja navedenih bezalkoholnih pića na ljubljanskoj lokaciji pivovare, podsjetili su u ponedjeljak iz pivovare koja će i dalje voditi brigu o njihovoj distribuciji u Sloveniji.

Odluka o prodaji zahvatila je i zaposlenike u opskrbnom lancu koji su vezani uz brendove Sola i Zala. Kako naglašavaju u pivovari, problemi u vezi s tim riješeni su “s pažnjom i u skladu sa slovenskim zakonodavstvom”.

Ujedno su pojasnili da je zbog zastoja u proizvodnji 50 zaposlenika dobilo otkaz, a na ljubljanskoj lokaciji Pivovarne Laško Union nakon završetka proizvodnje bezalkoholnih pića ostalo je zaposleno oko 170 radnika.

Kako navode, zaposlenicima su ponuđeni i drugi poslovi u firmi u skladu s njihovim vještinama i kompetencijama. Ukoliko nisu prihvatili tu mogućnost, dobili su otpremnine u skladu s kolektivnim ugovorom.

– Sve otpremnine isplaćene su u potpunosti u skladu s važećim propisima o radu i poreznom zakonodavstvu, kao i trgovačkom kolektivnom ugovoru koji vrijedi za Pivovarnu Laško Union – istaknuli su te dodali da trgovački kolektivni ugovor u području otpremnina je povoljniji za zaposlenike od radnog odnosa, prenio je SEEbiz.

Otpušteni radnici u petak su, prema pisanju više medija, izjavili da se osjećaju prevarenima jer im je otpremnina prebačena na plaću, što znači da su morali platiti porez, dok su otpremnine do deset plaća neoporezive.

– Grad Ljubljana je uvijek bio i bit će kolijevka i dom brenda Union, stoga će pivovara i ubuduće biti prisutna na ovoj lokaciji – ističu iz pivovare.

Kako su naveli, pripremili su trogodišnji investicijski program u ukupnom iznosu većem od 30 miliona eura, gdje se, između ostalog, planira ulaganje u veledrogeriju Davidov hram te daljnja ulaganja u Pivovarnu Laško, “koja će postati jedna od najvećih Heineken pivovara u regiji“. Sjedište pivovare također ostaje u Ljubljani.

Na događanja se jučer oglasio i ministar ekonomije Matjaž Han, koji je novinarima u DZ-u rekao da je sistem rada velikih korporacija taj koji snižava cijenu rada.

– Međutim, žalostan sam što su firme poput Uniona i Laškog postale punionice. Meni kao socijaldemokrati nije svejedno što ljudi ostaju bez posla u ovakvim firmama koje imaju jako dobre rezultate – rekao je.

(Aldin B.)

Slovenija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.