4.2.2024. 11:04
0
Američki ambasador: Potezi Kosova podižu bespotrebne tenzije
Američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier poručio je da posljednji potezi zvanične Prištine podižu bespotrebne etničke tenzije, te da spriječavaju Sjedinjene Države da lobiraju za Kosovo na međunarodnoj areni.

Podvukao je da je na Vladi da promoviše multietničko Kosovo i "odgovara na zabrinutost svih svojih građana".

On je ovako odgovorio na niz posljednjih poteza i odluka kosovskih vlasti, koje se odnose na ukidanje srpskog dinara i zatvaranje institucija koje na Kosovu rade u sistemu Srbije.

"Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog nedavnih postupaka kosovske Vlade koje imaju direktan i negativan uticaj na pripadnike etničkih Srba i druge manjinske zajednice na Kosovu“, navodi se u saopćenju ambasadora koje je objavljeno na mreži X.


Kosovske vlasti su 2. februara uz pomoć policije zatvorile tri opštine koje su paralelno funkcionisale u sistemu Srbije: Peć sa sjedištem u selu Goraždevac, Istok sa sjedištem u Osojanu i Klina u mjestu Vidanje.

Prethodno su krajem januara kosovske vlasti zatvorile i četiri paralelne srpske opštine koje su funkcionisale u okrugu Dragaš na jugu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je ove akcije snimao i objavio ih na društvenim mrežama uz poruku da će jedina srpska institucija na Kosovu biti njena ambasada u Prištini.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, i vlasti iz Srbije su ove odluke i poteze okarakterisali kao "etničko čišćenje" Srba sa Kosova.

U srpskim sredinama na Kosovu, pored opština, u sistemu Srbije funkcionišu obrazovne, zdravstvene i druge institucije, a zaposlenima se primanja isplaćuju u dinarima – zvaničnu valutu Srbije.

Također, Srbima na Kosovu se iz budžeta Srbije isplaćuju penzije, socijalna i druga primanja.

Centralna banka Kosova je svoju odluku o ukidanju dinara obrazložila time da tako nešto nalažu zakoni, te da će u budućnosti gotovinska plaćanja i platni promet biti moguće obavljati isključivo u eurima.

Pored Sjedinjenih Država, reagovale su i druge zapadne zemlje uz zahtjev da Kosovo odmah povuče odluku o ukidanju dinara, te da se sporna pitanja rješavaju u okviru dijaloga Prištine i Beograda, kojim posreduje Evropska unija.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.