27.8.2024. 16:29
0
Izdato upozorenje: Moguće snažne oluje na Balkanu
FOTO: ilustracija
Upozorenja na snažne oluje su na snazi za dio Evrope, od juga Francuske do Balkana.

Postoje narandžasta upozorenja za Lombardiju, Pijemont, Toskanu i Umbriju u Italiji, jer ljetnja vrućina ustupa mjesto silovitim olujama. Srbija se suočava sa sličnim upozorenjima, dok je Francuska rivijera pod žutim upozorenjem, prenosi Bloomberg.

Klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet toplotnih talasa, što izaziva ekstremne vremenske događaje poput nasilnih oluja i požara. Kako se Sredozemno more zagrijava - dostižući rekordnu prosječnu temperaturu ovog mjeseca - ono dodatno pojačava oluje širom regiona.

U Grčkoj, Atina i okolni region Atike i dalje se suočavaju sa visokim rizikom od šumskih požara, zajedno sa sjeveroistočnim Peloponezom, ostrvom Evija, Kikladskim ostrvima, uključujući Mikonos i Santorini. Vatrogasci, uz podršku aviona i helikoptera, bore se sa požarom u blizini sela Kalivija Soksas na jugu Peloponeza.

Iako je to bila najgora sezona šumskih požara u posljednje dvije decenije, došlo je do samo jednog velikog požara - na periferiji glavnog grada prije dvije nedjelje - nakon što je razmještanje dronova i kamera ubrzalo vrijeme reagovanja.

Za 24 sata do 18.30 izbila su 52 požara. u ponedjeljak, ali se očekuje da će rizik umanjiti u utorak kako brzina vjetra opada.

Tu je i žuto upozorenje za jaku kišu širom južne Škotske u utorak, iako će južni dijelovi zemlje zagrijajati tokom narednih dana. U Londonu se predviđa da će se u srijedu popeti na 28 stepeni Celzijusa, prema prognositčaru Met Office.

Oluja
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.