5.12.2017. 11:26
0
Rusija proglasila devet američkih medija 'stranim agentima
Rusija je proglasila devet američkih medijskih kuća, uključujući Glas Amerike i Radio Liberty, stranim agentima.
Novi zakon, po kojem strani mediji mogu biti proglašeni stranim agentima, usvojen je u ruskom parlamentu prošlog mjeseca, podsjeća BBC.

Po zakonu, devet medijskih organizacija koje se nalaze na spisku ruskog ministarstva pravde morat će svoje emitovanje označiti kao rad "stranih agenata" i otkriti svoje izvore finansiranja.

Američka vlada finansira Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa (Radio Liberty). Još sedam drugih medijskih kuća povezanih s njima također će morati sebe registrovati kao strane agente.

Spisak ovih devet medija uključuje web stranice, radijske i televizijske stanice kojima upravljaju ova dva emitera i čiji se program emituje na Sjevernom Kavkazu i na Krimu.

Neki od njihovih programa su na tatarskom i baškirskom jeziku.

Ovaj potez je odgovor na naredbe američkog ministarstva pravde da ruski kanali RT i Sputnik budu registrovani kao strani agenti u SAD-u.

Američke obavještajne agencije su optužile RT za sudjelovanje u kampanji ruskog miješanja u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, dok ta medijska kuća negira te optužbe.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.