4.8.2018. 11:15
0
Povjerljiv izvještaj UN-a pokazao: Uprkos brojnim tvrdnjama, Sjeverna Koreja nije zaustavila nuklearni program
Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program kršeći sankcije Ujedinjenih naroda, navodi se u povjerljivom izvještaju UN-a, koji je bio dostupan u petak.

Izvještaj za šestomjesečno razdoblje, koji su sačinili stručnjaci koji nadgledaju primjenu sankcija Ujedinjenih naroda, bio je kasnije u petak podnesen odboru Vijeća sigurnosti zaduženom za sankcije Sjevernoj Koreji.

- Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe i nastavlja izazivati rezolucije Vijeća sigurnosti masivnim povećanjem neovlaštenih isporuka naftnih derivata, kao i transfera ugljena na moru 2018. - napisali su stručnjaci u izvještaju od 149 stranica.

Misija Sjeverne Koreje pri UN-u nije odgovorila na upit da komentira izvještaj.

U izvještaju se također navodi kako Sjeverna Koreja pokušava prodati oružje "zemljama na Bliskom istoku, afričkim zemljama, uključujući Hute u Jemenu".

Dodaje se i da ta zemlja krši zabranu izvoza tekstila, izvezavši više od 100 miliona dolara robe između oktobra 2017. i marta 2018., i to u Kinu, Ganu, Indiju, Meksiko, Šri Lanku, Tajland, Tursku i Urugvaj.

U izvještaju također stoji kako se zabranjena vojna saradnja između Sjeverne Koreje i Sirije "neometano nastavila".

Do izvještaja dolazi nakon što su Rusija i Kina predložile Vijeću sigurnosti da raspravi o mogućnostima ublažavanja sankcije nakon što su se sastali američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i saglasili se o potrebi denuklearizacije.

Sjedinjene Države i druge članice Vijeća smatraju da se sankcije moraju striktno provoditi dok ih Pyongyang krši.

Vijeće sigurnosti je 2006. jednoglasno uvelo sankcije Sjevernoj Koreji u nastojanju da se zaustavi razvoj nuklearnog i raketnog programa u toj zemlji, prenosi agencije.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.