15.12.2019. 14:10
0
'Sardine' nastavljaju proteste protiv Salvinija
Velike grupe građana Italije bez zastava i slogana zadnjih mjesec dana šutke protestuju na glavnim trgovima italijanskih gradova protiv desničarskog lidera Mattea Salvinija.

Sebe nazivaju 'sardinama' poput malih morskih riba koje se kreću u jatu da bi se odbranile od većih neprijatelja. Kao i ribe, ovi građani protestuju u tišini.

Sardine su postale nacionalni pokret – ponovo su se okupili u subotu na glavnom trgu u Rimu da protestuju protiv političke krize u Italiji, bez namjere da prerastu u političku stranku.

Pokret je nastao u Bolonji sredinom novembra, u vrijeme kada je Salvinijeva Liga organizirala predizbornu kampanju za regiju Emilia-Romagna.

Noć prije skupa, Matteo Santori, 32-godišnji magistrant političkih nauka poslao je SMS trojici prijatelja s prijedlogom da se okupe i protestuju protiv Salvinija.

Santori je potom kreirao Facebook 'događaj': 'Ponesite sardine i pridružite se najvećoj nalik-ribi revoluciji u historiji'.

Njihov cilj bio je premašiti broj od 5.570 učesnika marša Lige – u čemu su i uspjeli: na glavnom trgu u Bolonji pojavilo se 6.000 'sardina'.

Uspjeh pokreta mladih ljudi iz Bologne se ubrzo proširio na Modenu, Firencu, Taranto, Torino i Milano, i zahvatio sve dobne skupine stanovništva.

Salvini se javno podsmjehnuo pokretu objavom na Twitteru da preferira mačiće jer 'jedu sardine kad su gladni'.

Međutim, u anketi sprovedenoj u novembru 40% Italijana je bilo stava da pokret predstavlja Salvinijevog 'najvećeg neprijatelja'.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.