4.2.2022. 8:57
0
Američki zakonodavci traže: Slijedi li preimenovanje tajvanske ambasade u Washingtonu!?
FOTO: Reuters
?Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca predložila je u četvrtak u Senatu i Predstavničkom domu odgovarajuće zakone koji bi zahtijevali od Sjedinjenih Država da pregovaraju o preimenovanju tajvanske de facto ambasade u Washingtonu u "predstavništvo Tajvana", potez koji će sigurno uznemiriti Kinu, javlja novinska agencija Reuters.

Trenutno se zove Taipei Economic and Cultural Representation Office (TECRO), koristeći naziv glavnog grada ostrva. Ukoliko mjere postanu zakon, svaka promjena u nazivu ureda mogla bi pružiti pokriće manjim zemljama da poduzmu slične korake za jačanje angažmana s Tajvanom, za koji Kina tvrdi da je vlastita teritorija.

Također bi bilo sigurno stvoriti novi rascjep u američko-kineskim odnosima, koji su već na najnižoj tački u posljednjih nekoliko desetljeća, jer Washington nastoji da se suprotstavi onome što vidi kao rastuću ekonomsku i vojnu prisilu Pekinga. Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju službene veze s Tajvanom kojim se upravlja demokratski, ali su njihov najveći međunarodni podržavatelj.


Zakoni nalažu državnom sekretaru da "pokuša da uđe u pregovore" sa TECRO-om da preimenuje svoju kancelariju u "predstavništvo Tajvana". Republikanski senator Marco Rubio i demokratski predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske odnose Bob Menendez sponzorirali su senatski nacrt, a republikanac John Curtis i demokrata Chris Pappas su predvodili verziju Predstavničkog doma.

"SAD moraju jasno staviti do znanja da, uprkos svim naporima Komunističke partije Kine da zastraši i prisili Tajvan, neprijateljske sile nemaju pravo tražiti suverenitet nad demokratskim zemljama", rekao je Rubio. 

Menendez je za Reuters rekao da su nacrti u skladu sa Zakonom o odnosima s Tajvanom koji definira neslužbene veze Sjedinjenih Država s Tajvanom i demonstrira podršku Washingtona Tajvanu "kako bi odredio vlastitu budućnost".

"Moramo poduzeti ovaj korak kako bismo ojačali naše diplomatsko partnerstvo s Tajvanom i suprotstavili se ponovljenim pokušajima Kine da prijeti i prisili nacije širom svijeta", rekao je Pappas, prenosi agencija Reuters.


Bijela kuća i američki State Department i kineska ambasada u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Kina jasno pokazuje znakove ljutnje zbog bilo kakvog međunarodnog spominjanja Tajvana za koje smatra da je to ostrvo njena vlastita zemlja. Snizio je svoje diplomatske odnose s Litvanijom i izvršio pritisak na multinacionalne kompanije da prekinu veze s tom zemljom nakon što je Tajvan prošle godine otvorio ured u Vilniusu pod nazivom Tajvansko predstavništvo u Litvaniji.

Peking, koji se nikada nije odrekao upotrebe sile kako bi osigurao eventualno ujedinjenje s Tajvanom, status otoka naziva najosjetljivijim pitanjem u američko-kineskim odnosima i osnovom za veze između dvije supersile.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.