15.7.2022. 16:24
0
Hamas odbacio Bidenovu zabrinutost za Palestince
Hamas je danas odbacio zabrinutost predsjednika Joea Bidena prema Palestincima, nazvavši Sjedinjene Države "partnerom u agresiji na naš narod".

Hamas je također kritikovao predsjednika Mahmouda Abbasa zbog sastanka s Bidenom i ponovio njegovu podršku mirovnom procesu s Izraelom. Portparol Hamasa Hazem Kasem rekao je da je "čudno" da palestinski lider "pruži ruku za mir sa okupacijom".

Hamas i druge palestinske frakcije održale su u četvrtak manji protest protiv Bidenove posjete, javlja AP.

Hamas, koji odbacuje postojanje Izraela, preuzeo je vlast od Abbasovih snaga u Gazi nakon što je pobijedio njegovu sekularnu stranku Fatah na izborima prije više od 15 godina. Abbas je otkazao prve izbore od tada prošle godine, kada se činilo da Fatah ide ka novom porazu.

Abbas podržava pregovore s Izraelom koji vode uspostavljanju palestinske države u istočnom Jerusalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

Posljednji ozbiljni, suštinski mirovni pregovori propali su prije više od jedne decenije, a Izraelom danas dominiraju stranke koje se protive palestinskoj državnosti.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.