9.4.2023. 15:57
0
Blinken će posjetiti Vijetnam sljedeće sedmice
Američki državni sekretar Antony Blinken posjetiće Vijetnam sljedeće sedmice, rekao je senator Jeff Merkley na konferenciji za novinare u Hanoju, kao dio napora Washingtona da ove godine podigne diplomatske odnose s Hanojem na viši nivo, javlja Reuters.

Blinkenova posjeta, koja još nije službeno najavljena, uslijedila bi nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena prošle sedmice sa šefom vladajuće vijetnamske Komunističke partije, Nguyen Phu Trongom.

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će ove godine unaprijediti odnose s Hanojem, da bi se poklopilo u julu s 10. godišnjicom sveobuhvatnog partnerstva s Vijetnamom.

„Sljedeće sedmice će državni sekretar biti ovdje“, rekao je senator Merkley novinarima tokom posjete Vijetnamu delegacije američkih zakonodavaca s ciljem jačanja odnosa s Hanojem.

Očekuje se da će Blinken posjetiti Vijetnam, vjerovatno u subotu, prije nego što se uputi na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Grupe sedam (G7) u Japanu od 16. do 18. aprila. U pozivu, Biden i Trong su se složili da ojačaju veze, prema izjavama obje strane nakon njihovog razgovora, ali se nije pominjala formalna nadogradnja odnosa. Prije poziva, više analitičara je reklo da je Vijetnam oprezan u pogledu nadogradnje odnosa ove godine strahujući da bi to moglo izazvati tenzije s Kinom.

Iako je najveće izvozno tržište Vijetnama, Sjedinjene Države su trenutno rangirane kao treći diplomatski partner Hanoja. Njegov najviši rang čine Kina, Rusija, Indija i Južna Koreja, dok njegov drugi nivo, kojem Washington želi da se pridruži, uključuje evropske zemlje i Japan. 

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.