12.4.2023. 15:50
0
Sirija i Tunis razmjenjuju ambasadore, okončavaju decenijski prekid veza
Sirija i Tunis ponovno će otvoriti svoje ambasade, saopćile su dvije zemlje u srijedu, skoro deceniju što je Tunis prekinuo odnose u znak protesta protiv smrtonosnog gušenja demonstracija koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Ta objava dodatno je umanjila izolaciju Sirije u arapskom svijetu koja je proizašla iz njenog deceniju dugog građanskog rata, u kome su poginule stotine hiljada ljudi, uvukao je brojne strane sile i rascijepio zemlju, destabilizirajući širu regiju.

Tunis je ponovno otvorio ograničenu diplomatsku misiju u Damasku 2017., dijelom kako bi pomogao u praćenju više od 3000 tuniških islamističkih militanata koji se bore u Siriji.

Prije dva mjeseca Tunis je poslao avione s pomoći Siriji da se nosi s posljedicama razornog potresa, a predsjednik Kais Saied izjavio je kako namjerava obnoviti odnose s Damaskom.

U srijedu je sirijska vlada u saopćenju navela da je prihvatila imenovanje tuniskog ambasadora u Damasku i da će ponovno otvoriti vlastitu ambasadu u Tunisu s novim ambasadarom.

Otkako je Saied preuzeo skoro sve ovlasti u julu 2021. u onome što su njegovi politički protivnici opisali kao državni udar, Tunis je poslao signale otvorenosti za popravljanje odnosa sa Sirijom.

Nakon snažnog potresa 6. februara u jugoistočnoj Turskoj i sjevernoj Siriji, počela je pristizati pomoć od regionalnih suparnika - kao i posjetioci najvišeg ranga, s ministrima vanjskih poslova Egipta i Jordana koji su doputovali u Damask.

Assad je zauzvrat otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan na razgovore. Također bi trebao primiti saudijskog ministra vanjskih poslova i pozvan je na samit Arapske lige, koji se održava u Rijadu, prvi put od 2011., kazali su izvori za Reuters.

Povratak Sirije u 22-članu Ligu bio bi uglavnom simboličan, ali toodražava promjenu u regionalnom pristupu sukobu u toj zemlji.

Prošlog su mjeseca, izvori su za Reuters kazali da su Saudijska Arabija i Sirija postigle dogovor o ponovnom otvaranju svojih ambasada nakon muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji završava kasnije u aprilu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.