26.4.2023. 9:21
0
Talibani ubili teroristu ISIS-a odgovornog za napad na kabulskom aerodromu
FOTO: EPA
Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da su talibani ubili jednog od vođa terorističke organizacije ISIS/Khorasan, za kojeg se tvrdi da je bio "mozak" napada na Međunarodni aerodrom Kabul 2021. godine.

Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da se radi o jednom od najvišerangiranih vođa terorističke organizacije ISIS/Khorasan, za kojeg se tvrdi da je "otac ideje" napada na Abbey Gate na aerodromu u Kabulu u Afganistanu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i najmanje 170 Afganistanaca.

"Jasno smo stavili do znanja talibanima da je njihova odgovornost da ne pruže sigurno utočište teroristima, bilo da su Al-Kaida ili ISIS-K", rekao je Kirby.

Naveo je da će se nastaviti boriti protiv ISIS-a koji se širi ne samo u Afganistanu već i u različitim dijelovima svijeta.

Podaci o identitetu ubijenog i kada je operacija izvedena nisu objavljeni.

Napad na aerodrom u Kabulu se dogodio 26. augusta 2021. godine dok su američke trupe pokušavale pomoći Amerikancima i Afganistancima da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast.

(Erna H.) 

ISISKABUL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.