8.5.2023. 10:55
0
Turska odbila zahtjev SAD da isporuči sistem 'S-400' Ukrajini
Sjedinjene Američke Države su tražile da Ankara pošalje sistem "S-400" u Ukrajinu ali je to Turska odbila, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Amerika je u više navrata predložila da pošaljemo sistem 'S-400' u Ukrajinu. Odgovorili smo da se time zadire u našu nezavisnost. Da smo ispunili taj zahtjev, bilo bi manje problema u odnosima sa Vašingtonom, ali smo odbili", naglasio je Čavušoglu.

Turska je 2017. godine potpisala sporazum sa Ruskom Federacijom o nabavci sistema "S-400", koji je dostavljen 2019. godine. 

Amerika je potom tražila od turskih vlasti da odbace ruski sistem kako bi uzele američki sistem "patriota", što je Ankara odbila. Vašington je potom blokirao isporuku borbenih aviona "F-35" Ankari i uvela je sankcije vojno-industrijskom kompleksu.

(Ajdin B.)

SADTurska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.