10.9.2023. 18:53
1
Erdogan razgovarao s Bidenom o borbenim avionima F-16
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju da je razgovarao o borbenim avionima F-16 u kratkom razgovoru s američkim liderom Joeom Bidenom na marginama samita lidera G20.

"Imali smo kratki razgovor s Bidenom. Razgovarali smo i o pitanju F-16", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se u New Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

"Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je u pitanju F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je ponovio da je mogući prijem Švedske u NATO u nadležnosti turskog parlamenta.

"Nisam u situaciji u kojoj mogu sam odlučivati. To mora usvojiti parlament. Švedska mora ispuniti svoje obaveze", rekao je Erdogan.

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje kupovine F-16 turske strane od SAD-a nisu međusobno povezani.

Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letjelica u oktobru 2021. Ugovor vrijedan šest milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i komplete za modernizaciju za 79 borbenih aviona koji se već nalaze u inventaru turskih ratnih snaga. State Department je neformalno obavijestio Kongres o mogućoj prodaji.

Međutim, ključni zastupnici na Capitol Hillu obećali su da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahtjeva, uključujući i uslovljavanje kupovine kako bi Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku već i NATO savez.

(Ajdin B.)

 
TurskaSAD
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.