11.6.2023. 8:56
0
Američki zvaničnik: Kina nas već neko vrijeme špijunira sa Kube
Kina već neko vrijeme špijunira sa Kube i nadogradila je svoje objekte za prikupljanje obavještajnih podataka 2019. godine, rekao je zvaničnik Bidenove administracije, nakon izvještaja o novim špijunskim naporima koji su u toku na ostrvu, javio je Reuters.

Wall Street Journal (WSJ) je u četvrtak izvijestio da je Kina postigla tajni dogovor s Kubom o uspostavljanju uređaja za elektronsko prisluškivanje na ostrvu, otprilike 160 kilometara od Floride, ali vlade SAD i Kube odbacuju taj izvještaj. Zvaničnik Bidenove administracije, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da medijska karakterizacija „ne odgovara našem razumijevanju“, ali nije precizirao kako je izvještaj pogrešan niti se detaljno osvrnuo na to da li je Kina nastojala činiti novo prisluškivanje sa Kube.

Zvaničnik je rekao da je to pitanje bilo prije predsjedavanja Joea Bidena, kao i napori Pekinga da ojača svoju infrastrukturu za prikupljanje obavještajnih podataka širom svijeta. „Ovo je stalno pitanje, a ne novi razvoj“, rekao je zvaničnik.

„NR Kina (Narodna Republika Kina) izvršila je nadogradnju svojih objekata za prikupljanje obavještajnih podataka na Kubi 2019. godine. To je dobro dokumentovano u obavještajnoj evidenciji.“ 

Zvaničnik kineske ambasade u Washingtonu ukazao je na izjavu glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova od petka koji je optužio SAD da „šire glasine i klevete“ govoreći o špijunskoj stanici na Kubi i da su „najmoćnije hakersko carstvo u svijet.“ Kubanski zamjenik ministra vanjskih poslova Carl os Fernandez de Cossio odbacio izvještaj WSJ-a kao „potpuno lažan“ i nazvao ga američkom izmišljotinom koja treba da opravda višedecenijski ekonomski embargo Washingtona protiv ostrva. Rekao je da Kubaodbacuje svako strano vojno prisustvo u Latinskoj Americi i na Karibima.

(Ajdin B.)

 
SADKina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.