13.12.2023. 8:44
0
Pentagon: U kontaktu smo s Pekingom u vezi s uređivanjem vojne komunikacije
Sjedinjene Američke Države koordinišu s Pekingom kako bi dogovorile vojne razgovore, rekao je Pentagon u utorak, iako nije imao nikakve najave o bilo kakvim pregovorima, javlja Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping složili su se prošlog mjeseca na samitu u Kaliforniji da nastave takve kontakte, koji su prekinuti nakon što je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u augustu 2022.

„Blisko smo sarađivali sa našom kancelarijom atašea za odbranu i naš politički tim je bio u aktivnoj koordinaciji s Pekingom kako bismo uredili komunikaciju“, rekao je portparol Pentagona general-major Patrick Ryder na konferenciji za novinare.

„Ali opet nema ništa za najavljivati u ovom trenutku“, dodao je, u smislu bilo kakvih konkretnih angažmana.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u utorak da vjeruje da je napredak u komunikaciji između dvije vojske na pravom putu otkako se samit Biden-Xi održao.

„Zapravo ne mislim o tome kao o odlaganju. Mislim da je ovo samo normalna implementacija ishoda samita i nastavlja se kako su obje strane očekivale tako da tu ne vidim nikakav problem“, rekao je Sullivan.

Bidenova administracija je rekla da želi komunikaciju kroz vojske dvije zemlje, uključujući i više vođe i komandante u određenim geografskim područjima.

(Ajdin B.)

 
KinaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.