17.6.2023. 8:15
0
Bloomberg: Iranska nafta ponovo tiho preplavljuje globalno tržište
Iran isporučuje najviše sirove nafte u skoro pet godina, učvršćujući svoj ponovni izlazak na geopolitičku pozornicu, a istovremeno predstavlja rizik za krhko globalno tržište sirove nafte, piše Bloomberg.

Izvoz je porastao na najviši nivo od ponovnog uvođenja američkih sankcija 2018. godine, prema Kpler Ltd., SVB Energy International, FGE i Međunarodnoj agenciji za energiju. Velika većina teče u Kinu, jer najveći svjetski uvoznik kupuje barele po sniženim cijenama. Oporavak prodaje je do sada najopipljiviji znak da se zemlja ponovo nameće, počevši da popravlja veze s regionalnim rivalima, podstičući odnose s vodećim azijskim silama, pa čak i započela probni diplomatski angažman s Washingtonom.

Ipak, dodatne zalihe narušavaju povjerenje u tržište nafte oslabljeno slabim ekonomskim rastom i jeftinom ruskom naftom, onemogućujući napore iranskih partnera u savezu OPEC+ da stave donji prag cijena sirove nafte.

„Iranski izvoz sirove nafte ga je uništio prošlog mjeseca“, rekao je Homayoun Falakshahi, viši analitičar u Kpleru.

„Iranska nafta je izuzetno interesantna za one koji su spremni da rizikuju da ga kupe.“

Isporuke sirove nafte su se udvostručile od prošle jeseni i dostigle 1,6 miliona barela dnevno u maju, iako su američke sankcije i dalje na snazi, navodi kompanija. Proizvodnja je dostigla 2,9 miliona barela dnevno, najviše od kraja 2018. godine, procjenjuje IEA sa sjedištem u Parizu. Konsultanti SVB Energy, Petro-Logistics SA i FGE vjeruju da je proizvodnja još veća, možda premašivši 3 miliona barela dnevno.

Oporavak tokova, koji je ozbiljno smanjen nakon što je bivši predsjednik Donald Trump napustio nuklearni sporazum s Teheranom 2018. godine, mogao bi ojačati ekonomiju pogođenu naglom inflacijom, padom valute i nemirima protiv predsjednika Ebrahima Raisija.

To se poklapa s drugim znacima oživljavanja Irana - preliminarnim sporazumom s regionalnim protivnikom Saudijskom Arabijom u aprilu, naporima da se rehabilituje sirijski saveznik Bashar al-Assad i tajni razgovori za smanjenje tenzija s Bijelom kućom.

Kroz pregovore između posrednika u Omanu i na marginama sastanaka Ujedinjenih nacija, Washington i Teheran teže ka razumijevanju za oslobađanje američkih zarobljenika i istraživanje ograničenja iranskog nuklearnog istraživanja, u zamjenu, prema osobi koja je upoznata s iranskom pozicijom, za slobodu isporuke više sirove nafte. Iranski nalet potkopao je napore Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenog lidera Saudijske Arabije za stabilizaciju tržišta, koja je ovog mjeseca najavila novo smanjenje proizvodnje od 1 milion barela dnevno, ali bez efekta.

Otkako su američke sankcije ponovo uvedene prije pet godina, iranska nafta isporučuje se svojim nekoliko preostalih kupaca takozvanom „tamnom flotom tankera“ koji deaktiviraju transpondere kako bi izbjegli otkrivanje.

Dok praćenje tankera pokazuje da je Kina ostala glavni kupac Teherana, službeni podaci ne registruju nikakav uvoz iz Irana u prošloj godini. Umjesto toga, kupovina je porasla iz Malezije, gdje se iranski teret često šalje za prebacivanje na drugi brod, zamagljujući porijeklo pošiljke.

Osim povećanog apetita iz Kine, neki analitičari nagađaju da je taj porast prešutno dozvolila američka vlada koja namjerava da drži cijene benzina pod kontrolom. I zatvaranje očiju moglo bi pomoći jer dvije zemlje rade na izgradnji diplomatskog kanala, piše Bloomberg.



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.