12.7.2023. 21:24
0
Biden se raduje danu kada će Ukrajina biti primljena u NATO
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu predsjedniku Volodimiru Zelenskom da se raduje danu kada će moći poželjeti dobrodošlicu ratom razorenoj zemlji u NATO, s ciljem da izvuče žalac iz nedavnih komentara da sada nije vrijeme za Ukrajinu za članstvo u vojnom savezu.

- Vaša otpornost i vaša odlučnost model su za cijeli svijet - poručiao je Biden Zelenskom uoči bilateralnog sastanka na marginama samita NATO-a u glavnom gradu Litvanije Viljnusu.

Biden je rekao da razumije frustraciju ukrajinskog čelnika što je dovoljno brzo dobio pomoć koja mu je potrebna.

- Obećavam vam da Sjedinjene Države čine sve što mogu da vam nabave ono što vam treba - kazao je Biden u prisustvu novinara.

- Radujem se danu kada ćemo održati sastanak na kome slavimo vaše zvanično članstvo u NATO-u - dodao je Biden.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je u srijedu da će Biden ponuditi Zelenskom rakete dugog dometa kada se sretnu.

Prije nego što je napustio Sjedinjene Države na put na samit NATO-a, Biden je u intervjuu za CNN rekao da misli kako još nije pravo vrijeme da se Ukrajina pridruži NATO savezu. Ako bi Ukrajina sada postala članica, rekao je tada Biden, "mi smo u ratu s Rusijom".

Bidena je novinar u srijedu pitao koliko brzo nakon rata želi da Ukrajina uđe u NATO, a odgovorio je "sat i 20 minuta".

Tokom samita NATO-a, grupa G7 industrijskih sila zemalja svijeta obećala je vojnu i finansijsku podršku, razmjenu obavještajnih podataka i obećanje hitnih koraka ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu.

Zelenski, koji je u utorak rekao da bi bilo "apsurdno" da Ukrajini ne bude ponuđeno članstvo, poručio je Bidenu kako želi da se zahvali "svim Amerikancima" za milijarde dolara pomoći koju je njegova zemlja dobila.

- Morate znati da taj novac trošite na više od same borbe, Vi trošiš taj novac za naše živote - rekao je on, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.