29.8.2023. 14:42
0
EK o izjavi Michela: Prioritet EU su zasluge kandidata, a ne datum ulaska
Evropska komisija je danas saopštila da je uvijek isticala da je prioritet Evropske unije proširivanje kao proces koji se temelji na reformama i zaslugama svakog kandidata za članstvo, a ne datum njihovog ulaska u taj blok.

Upitana da li je Evropska komisija saglasna s jučerašnjom izjavom predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela da EU treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine, njena portparolka Dana Spinant izjavila je da "kandidat za članstvo može ući u EU kad bude spreman". Michel je na Bledskom strateškom forumu rekao da EU, "ako želi da bude uvjerljiva, mora sebi da postavi jasan cilj, i da bude spremna na proširenje do 2030. godine". Zamoljena da kaže da li je ta Michelova izjava usaglašena s Evropskom komisijom, Spinant je kazala da sa tim nije upoznata.

"Mi tijesno sarađujemo u pripremi da kandidati sprovedu nužne reforme i postanu članovi Unije, tako da je to postupak utemeljen na njihovim zaslugama i to je za nas ključna riječ i vododijelnica", navela je Spinant.

Na pitanje da li se u Evropskoj komisiji smatra da je EU spremna za proširivanje i da li je za to još potrebna reforma ustanova ili temeljnog ugovora EU, Spinant je uzvratila da je potrebno da se i Unija i zemlje kandidati pripreme za proširivanje.

Ona je, međutim, navela da u ovom trenutku ne bilo uputno ulaziti u to kakve su bitne promjene u EU nužne, budući da će lideri 27 zemalja tog bloka razgovarati o tome iduće sedmice u Španiji, na neformalnom sastanku u Granadi.

"Očekujemo da će to biti plodonosna razmjena mišljenja na najvišoj ravni kad je riječ o tome kakve su promjene potrebne unutar Unije da bi se pripremila za proširivanje", rekla je portparolka Evropske komisije.

Dok je jučer izlagao odrednice spoljne politike Francuske i EU francuskim ambasadorima, predsjednik te države Emmanuel Macron predočio je da je "s Evropom sa 27 članica već složeno napredovati u bitnim pitanjima".

"A EU sa 32 ili 35 članica nikako ne bi bila jednostavnija i otud je nužna određena odvažnost da se prihvati veća integracija u nekim politikama EU, a možda i više brzina za takvu Evropu", naveo je Macron, prenosi Federalna.ba

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.