10.9.2023. 15:38
0
SAD i EU pokreću golemi infrastrukturni projekt kojim će konkurisati Kini
FOTO: Twitter
Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje partneri pokrenuli su golem željeznički i pomorski projekt koji bi trebao povezati Evropu s Bliskim istokom i Indijom, rekao je na samitu zemalja članica grupe G20 u Nju Delhiju američki predsjednik Joe Biden.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen projekt je nazvala “historijskim”, dodavši da će željeznička veza ubrzati trgovinu između EU i Indije za 40 posto.

Nova ulaganja i regionalna saradnja
Bijela kuća je ranije u subotu objavila da bi SAD, EU, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati trebali usvojiti dokument o namjeri.

Svrha takvog pothvata je “generirati ekonomski rast, poticaje za nova ulaganja i naprednu regionalnu integraciju”, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

- Mislimo da je projekt sam po sebi hrabar i nadahnjujući, no i vizija iza projekta jednako je odvažna i inspirativna - rekao je novinarima na samitu.

Informativni portal Axios ranije je izvijestio da je riječ o jednoj od “ključnih inicijativa” Vašingtona čiji je cilj pokušati obuzdati utjecaj Kine na Bliskom istoku.

Inicijativa "Jedan pojas, jedan put"
Inicijativom pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, Peking podupire infrastrukturne projekte širom svijeta, zbog čega je Kina sklopila brojne sporazume s gotovo svim arapskim državama, podsjeća dpa a prenosi Hina.

Inicijativa “Jedan pojas, jedan put” pokrenuta 2013. globalna je infrastrukturna i razvojna strategija čiji je cilj povezati Aziju, Afriku i Evropu kroz mrežu kopnenih i pomorskih trgovinskih ruta.

Bila je važna prekretnica u kineskoj vanjskoj politici te je postala jedna od najambicioznijih i najdalekosežnijih razvojnih inicijativa u historiji.

Zapad, a posebno Sjedinjene Američke Države, smatraju je ne pretjerano suptilnim pokušajem Pekinga da preoblikuje regionalne političke poretke u vlastitu korist.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.