23.9.2023. 15:27
0
Zelenski zahvalio Kanadi: Pomogli ste spasiti hiljade života
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je zahvalio Kanadi za pomoć u ratu protiv Rusije, rekavši da je pomoć Ottawe pomogla spasiti hiljade života.

"Kanadska podrška Ukrajini s oružjem i opremom omogućila nam je da spasimo hiljade života", rekao je Zelenski tokom svoga prvog posjeta Kanadi od početka rata.

"Kanadski primjer u sankcijama protiv Rusije zbog ovog rata i terora zaista je ohrabrio druge u svijetu da ga slijede", rekao je u govoru u kanadskom parlamentu.

"Kako Rusija nikad više ne bi donijela genocid u Ukrajinu, i kako to nikad više ne bi pokušala, Moskva mora izgubiti jednom i zasvagda, i izgubit će", rekao je.

Iako je protuofanziva ukrajinskih snaga da vrate okupirani teritorij u zastoju, Zelenski je ponovio prošlomjesečne komentare u kojima je predvidio pobjedu.

Kratko prije nego što je Zelenski govorio, premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada dati dodatnih 650 miliona kanadskih dolara vojne pomoći u naredne tri godine kako bi Ukrajinu opskrbila s 50 oklopnih vozila. Ottawa će također poslati stručnjake koji će pomoći ukrajinskim pilotima koji upravljaju zapadnim avionima F-16, rekao je.

"Nastavit ćemo raditi s našim partnerima uključujući i unutar NATO-a da pružimo nepokolebljivu podršku. I nastavit ćemo pružati ekonomsku podršku Ukrajini u narednoj godini, tako da ostane snažna, dinamična i prosperitetna demokratska zemlja", rekao je Trudeau.

U Kanadi žive 1.4 miliona ljudi ukrajinskog porijekla, najviše nakon Ukrajine i Rusije.

Zelenski je u tu zemlju doletio iz Washingtona gdje je jučer zatražio podršku od američkih zastupnika, uslijed sumnji nekih republikanaca bi li Kongres trebao odobriti još pomoći.

Iako u Kanadi nema takvih podjela, zemlja nema finansijskih mogućnosti ili vojnih zaliha poput SAD-a, Njemačke ili drugih velikih zemalja koje pružaju podršku, prenosi Hina.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.