7.10.2023. 16:03
0
Saudijska Arabija: Upozoravali smo na posljedice lišavanja palestinskog naroda njihovih legitimnih prava
FOTO: Ilustracija
Saudijska Arabija je pozvala na hitan prekid eskalacije između Izraelaca i Palestinaca, nakon što je Hamas pokrenuo svoju najveću vojnu operaciju protiv Izraela u posljednjih nekoliko godina.

- Kraljevstvo pomno prati događaje bez presedana između brojnih palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga - navodi Ministarstvo vanjskih poslova Arabije u saopćenju objavljenom na X, nekadašnjem Twitteru.

Saudijska Arabija je pozvala na "momentalni prekid eskalacije između dvije strane, zaštitu civila i suzdržanost".

U saopćenju se također ističe da je Kraljevina "u više navrata upozoravala na posljedice (pogoršanje) situacije kao rezultat okupacije, kao i na lišavanje palestinskog naroda njihovih legitimnih prava i na (ne zaustavljanje) sistematskih provokacija na njihovim svetim mjestima".

Kraljevina Saudijska Arabija je također pozvala međunarodnu zajednicu da pokrene mirovni proces koji vodi ka dvodržavnom rješenju.

Poziv na deeskalaciju sukoba uputio je i Egipat, koji je također upozorio na "ozbiljne rizike" koji proizlaze iz eskalacije između palestinske i izraelske strane, pozivajući na krajnju suzdržanost.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta pozvalo je na "najveću suzdržanost i izbjegavanje izlaganja civila daljnjim rizicima".

Brigade Al-Qassam objavile su jutros da su pokrenule sveobuhvatnu operaciju pod nazivom "Aqsa Flood" protiv Izraela, te kako su hiljade raketa ispaljene iz Gaze prema Izraelu, te da su naoružane skupine ušle u naselja u regiji.

Najmanje 40 Izraelca je poginulo, a više od 740 ih je ranjeno u napadima koje je oružano krilo Hamasa, Brigada Izz al-Din Al-Qassam, pokrenulo jutros na Izrael iz blokiranog Pojasa Gaze, javili su izraelski mediji.

Palestinska novinska agencija WAFA je objavila da je najmanje četvoro Palestinaca ubijeno, a petoro povrijeđeno u sukobima između izraelske vojske i palestinskih grupa u pograničnom području Pojasa Gaze.

Deseci izraelskih ratnih aviona pogodili su 21 lokaciju Hamasa u Gazi, saopštila je izraelska vojska.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.