27.10.2023. 13:49
0
Fico insistira da evropska pomoć Ukrajini treba biti uslovljena garancijama Kijeva
Novi slovački premijer Robert Fico poručio je drugim čelnicima Evropske unije da bi 50 milijardi eura pomoći EU Ukrajini trebalo uključivati garancije da sredstva neće biti zloupotrebljena, saopćio je u petak njegov ured.

- Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svijetu, i ono što je pretjerana finansijska pomoć uslovljavamo garancijama da evropski novac (uključujući slovački) neće biti pronevjeren - navodi Fico u saopćenju.

Čelnik ljevice Fico imenovan je u srijedu za premijera po četvrti put nakon što je objavio da je izabran.

Tokom predizborne kampanje za glasanje održanog 30. septembra, on se zalagao za okončanje vojne pomoći Ukrajini i kritikovao je sankcije uvedene Rusiji.

Njegov poziv na uslovljavanje evropske pomoći Ukrajini došao je u raspravi u četvrtak na dvodnevnom samitu čelnika EU, gdje se Fico pridružio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u kritikama pomoći Ukrajini.

Fico je kazao da bi dio svake pomoći EU Ukrajini trebao biti usmjeren na obnovu slovačke infrastrukture duž njene istočne granice s Ukrajinom, kao i podršku slovačkim kompanijama u obnovi Ukrajine.

Rekao je da je spreman podržati povećanje doprinosa Slovačke budžetu EU za 400 miliona eura u naredne četiri godine, iako su finansije njegove zemlje "devastirane".

Dodao je da Slovačka neće podržati smanjenje fondova EU za farme i da bi povećani budžet EU trebao povećati konkurentnost i boriti se protiv ilegalne migracije.

Neki čelnici izjavili su u petak da postoji široka podrška planu podrške Ukrajini u naredne četiri godine, ali će biti potrebno do decembra da se blok od 27 zemalja dogovori o detaljima, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.