31.10.2023. 9:52
0
Slovačka šalje trupe na mađarsku granicu kako bi obuzdala migracije
Novoformirana slovačka vlada najavila je raspoređivanje stotina policajaca i vojnika duž mađarske granice, kako bi obuzdala sve veći broj migranata koji ilegalno prelaze u zemlju, javljaju agencije.

Novoimenovani populistički premijer Robert Fico rekao je da se ilegalna migracija mora kontrolisati, upozoravajući da bi ljudi povezani sa "terorističkim" grupama inače mogli ući u zemlju.

On nije iznio detalje raspoređivanja, ali je u ponedjeljak kasno posjetio jedan od graničnih prelaza kako bi razmotrio mjere.

- Želimo poslati jasan signal da je s novom vladom došao novi pristup ilegalnoj migraciji - rekao je ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok.

Obraćajući se novinarima, on je dodao da će "masovne snage" biti raspoređene u odbranu graničnih područja sa Mađarskom koja nisu zvanični prelazi.

Slovačka je nedavno svjedočila sve većem broju migranata i tražilaca azila koji je koriste kao tranzitnu zemlju za prelazak uglavnom iz Srbije preko Mađarske, na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Prethodna slovačka vlada je 5. oktobra nastavila nasumične kontrole na granici sa Mađarskom. Odluka je uslijedila nakon što su njeni susjedi iz Evropske unije - Austrija, Češka i Poljska - ponovo uvele kontrole na svojim granicama sa Slovačkom kako bi obuzdale migraciju.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.