15.11.2023. 12:00
0
Hamas krivi SAD što je Izraelu dao "zeleno svjetlo" za napad na bolnicu al-Shifa
FOTO: AFP
Američki predsjednik Joe Biden “u potpunosti je odgovoran” za izraelski napad na najveću bolnicu u Gazi, rekao je Hamas, palestinska grupa koja vlada enklavom.

Optužba je objavljena u srijedu, dan nakon što je Bijela kuća rekla da su američki obavještajni izvori potvrdili izraelske tvrdnje da je Hamas ukopao operativni centar ispod bolnice.

“Okupacijske snage Izraela i predsjednika Bidena smatramo potpuno odgovornima za napad na medicinski kompleks al-Shifa”, rekao je Hamas.

“Usvajanje od strane Bijele kuće i Pentagona lažne tvrdnje okupacijskih snaga da pokret otpora koristi medicinski kompleks al-Shifa u vojne svrhe dalo je zeleno svjetlo okupatoru da počini nove masakre nad civilima”, dodaje se u saopćenju.

Izraelske snage saopćile su u srijedu ujutro da provode “preciznu i ciljanu operaciju” protiv komandnog centra za koji se sumnja da je Hamas ukopao ispod al-Shife, gdje se skrivaju hiljade civila.

Youssef Abul Reesh, dužnosnik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, koji se nalazi u bolnici, rekao je novinskoj agenciji AFP da je mogao vidjeti tenkove unutar kompleksa i “desetke vojnika i komandosa unutar hitne i prijemne zgrade”.

Nakon oštrih upozorenja Sjedinjenih Američkih Država i drugih da se al-Shifa mora zaštititi, Izrael je rekao da se napad izvodi na temelju “operativne potrebe”.

Izrael je kontinuirano tvrdio da Hamasovo vojno korištenje objekta “ugrožava njegov zaštićeni status prema međunarodnom pravu”, tvrdnju koju mnogi međunarodni stručnjaci za ljudska prava opovrgavaju.

Ardi Imseis, stručnjak za međunarodno pravo na Univerzitetu Queen u Kanadi, rekao je za Al Jazeeru da Izrael ima dugu historiju predstavljanja upitnih i neprovjerljivih dokaza međunarodnoj zajednici.

Imseis je dodao da Izrael nosi teret “predstavljanja dokaza” i dokazivanja svoje tvrdnje da je Hamas bolnicu koristio kao bazu.

“Predmet napada je civilni objekat. Sve dok Izraelci ne pruže dokaz da je pretvoren u vojni objekat, civilna priroda objekta se ne mijenja”, rekao je.

Prema medicinskom osoblju, procjenjuje se da je u bolnici još 650 pacijenata. Dodatnih 5.000-7.000 raseljenih civila zarobljeno je unutar bolničkog kruga i pod stalnom vatrom izraelskih snajpera i bespilotnih letjelica, navodi ministarstvo zdravstva.

Glasnogovornik Ashraf al-Qudra rekao je za Al Jazeeru na arapskom da su unutar al-Shife “samo doktori, pacijenti i raseljene osobe”. “Nemamo se čega bojati ili skrivati.”

Bijela kuća izrazila je zabrinutost ubrzo nakon početka racije.

“Ne podržavamo napad na bolnicu iz zraka i ne želimo vidjeti vatrenu paljbu u bolnici”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dužnosnik je dodao da ne bi smjelo doći do situacije u kojoj su “nevini ljudi, bespomoćni ljudi, bolesni ljudi koji pokušavaju dobiti medicinsku pomoć koju zaslužuju uhvaćeni u unakrsnoj vatri”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je uništiti Hamas kao odgovor na njegove napade na južni Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a 240 zarobljenika odvedeno je u Gazu.

U izraelskim napadima na Gazu do sada je ubijeno više od 11.300 ljudi, javlja Al Jazeera. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.