2.1.2024. 9:00
0
Češki predsjednik: Vrijeme je za uvođenje eura
Češki predsjednik Petr Pavel iskoristio je svoje prvo novogodišnje obraćanje od preuzimanja mandata da pozove na uvođenje eura u svojoj zemlji.

- Došlo je vrijeme da počnemo poduzimati konkretne korake koji će dovesti do ispunjenja ove obaveze - rekao je jučer Pavel.

Za srednjoevropsku zemlju s otvorenom ekonomijom orijentisanom ka izvozu, dodaje Pavel, zajednička valuta je "logična budućnost".

Češka ima svoju valutu - krunu. Prag se obavezao da će usvojiti euro kad se pridruživao EU prije gotovo 20 godina, no za to ipak nije postavljen konkretan vremenski okvir.

Liberalno-konzervativna vlada, koju predvodi premijer Petr Fiala, još se nije uspjela dogovoriti o datumu uvođenja eura, prenosi Hina.

Međutim, izmjena zakona koja je stupila na snagu na prelazu godine omogućava kompanijama koje ostvaruju većinu prometa u eurima da svoje račune vode u toj valuti.

Češka privredna komora kaže da mnoge velike firme već ionako šalju fakture jedne drugima u eurima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.