15.1.2024. 18:11
0
Hoće li Saudijska Arabija nastaviti normalizaciju odnosa sa Izraelom bez obzira na sve?
Samo nekoliko sedmica prije 7. oktobra i napada na Izrael, Saudijska Arabija je rekla da se približava normalizaciji diplomatskih odnosa sa Izraelom. Uprkos ratu koji bjesni u pojasu Gaze, Rijad signalizira da bi priznanje Izraela još uvijek moglo biti ‘‘na stolu‘‘.

Tokom još jedne turneje šatl diplomatije širom Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju i Izrael, američki državni sekretar Antony Blinken prošle sedmice je rekao da se pregovori o normalizaciji nastavljaju i da "postoji jasan interes u regionu da se to nastavi", piše CNN.

"Što se tiče integracije, normalizacije, da, o tome smo pričali zapravo na svakoj stanici, uključujući naravno i ovdje u Saudijskoj Arabiji", rekao je Blinken novinarima u Saudijskoj Arabiji prije nego što je krenuo u Izrael. "I mogu vam reći ovo: ovdje postoji jasan interes da se to nastavi", rekao je. “Ovo interesovanje postoji, stvarno je i moglo bi biti transformativno.”

U intervjuu za BBC u utorak, ambasador Saudijske Arabije u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao je da "apsolutno postoji interes" za normalizaciju odnosa. "Postoji interesovanje od 1982.", rekao je princ Khalid bin Bandar.

Ali stručnjaci kažu da bi cijena koju bi Saudijska Arabija zahtijevala u zamjenu za normalizaciju sada bila viša nego prije rata u Gazi, jer bi se Rijad mogao osjećati primoran da izvuče više ustupaka od Sjedinjenih Država i Izraela.

"Saudijska vlada je i dalje otvorena za normalizaciju pod uslovom da Izrael preduzme konkretne korake na terenu kako bi stvorio temelje rješenja o dvije države", rekao je Ali Shihabi, saudijski autor i analitičar, za CNN. „To bi, na primjer, bilo potpuno uklanjanje blokade iz Gaze, potpuno osnaživanje PA (Palestinske vlasti) u Gazi i (na) Zapadnoj obali, povlačenje iz ključnih područja na Zapadnoj obali, itd.“

Iako Blinken nije pozvao na prekid vatre u Gazi, dodao je da bi dalja integracija Izraela na Bliski istok zahtijevala da se "sukob okonča u Gazi", kao i da se utire "praktičan put" do palestinske države, piše CNN.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.