1.2.2024. 16:40
0
Nova eskalacija sukoba? - Amerika odobrila napade na Irance u Iraku i Siriji
FOTO: ilustracija
Američki dužnosnici potvrdili su za CBS News da su odobreni planovi za niz napada u roku nekoliko dana protiv ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte unutar Iraka i Sirije.

Udari će uslijediti kao odgovor na napade bespilotnim letjelicama i raketama usmjerene na američke snage u regiji, uključujući napad bespilotnim letjelicama u nedjelju u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske u bazi Tower 22 u Jordanu, blizu sirijske granice.

Vrijeme će biti glavni faktor u vremenu napada, rekli su dužnosnici za CBS News, budući da SAD ima sposobnost izvesti napade po lošem vremenu, ali preferira bolju vidljivost odabranih ciljeva kao zaštitu od nenamjernog udaranja na civile koji bi mogli zalutao u to područje u posljednjem trenutku.

Novih napada na lokacije američkih trupa u regiji nije bilo otkako je milicija Kataib Hezbolah koju podržava Iran objavila u srijedu da obustavlja vojne operacije protiv američkih snaga. Nije bilo naznaka američkih dužnosnika da proglašena suspenzija skupine odgađa osvetničke napade američke vojske.

Brojne grupe koje podupire Iran na Bliskom istoku pojačale su napade na grupe povezane sa SAD-om i Izraelom usred izraelskog rata s Hamasom.

Iran je ključna podrška Hamasu i mnogim drugim grupama širom regije, uključujući Hute u Jemenu, te Hezbolah u Libanu.

Američki dužnosnici rekli su za CBS News da je još jedan dron oboren tokom noći iznad Adenskog zaljeva, dok je jedno bespilotno plovilo uništeno u Crvenom moru.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.