4.2.2024. 19:13
0
Lava na Islandu "guta" sve pred sobom, brojni Islanđani ostali bez domova
Vulkanska erupcija i lava koja je preplavila dijelove jugozapadnog Islanda uništila je gotovo sve pred sobom.

Direktorica Osiguravajuće kuće za prirodne katastrofe Islanda, Hulda Ragnheidur Arnadottir, kazala je da je do sada iz teško oštećenog grada stiglo više od 400 zahtjeva za odštetu, prenosi agencija HINA.

Vulkan je na poluotoku erumpirao u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 14. januara, a nedugo nakon evakuacije stanovništva blizu grada su se pojavile brojne pukotine kroz koje je počela prodirati velika količina lave, a potom se počela slijevati i u grad Grindavik.

Prvi put u gotovo pola stoljeća kuće na Islandu uništile su velike količine lave. Procjenjuje se da se ispod područja Svartsengi, koje obuhvaća i Grindavík, nakupilo oko 6.5 miliona kubnih metara magme.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.