10.2.2024. 19:11
0
Iran: Netanyahu pronalazi rješenje u ratu kako bi spasio sebe
Iranski ministar vanjskih poslova Hussein Emir Abdullahiyan izjavio je da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali kako izraelski premijer Benjamin Netanyahu "više voli rat kako bi spasio sebe", javlja Anadolu.

Abdullahiyan se sastao s libanonskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Buhabibom u sklopu službenih kontakata u glavnom gradu Bejrutu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka, Abdullahiyan je iznio ocjene o napadima koje je izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze i jug Libanona više od četiri mjeseca i drugim događajima.

Navodeći da se razvoj događaja u Pojasu Gaze kreće prema političkom rješenju, ali Netanyahu želi rat, Abdullahiyan je rekao: “Kao dvije zemlje, Iran i Libanon, naglasili smo da rat nije rješenje i da se rat ne bi trebao širiti.”

Tvrdeći da Izrael i američka administracija koja ga podržava nisu postigli nikakav konkretan uspjeh u genocidu koji se već četiri mjeseca provodi nad Pojasom Gaze, Abdullahiyan je o američkoj politici u regiji rekao sljedeće:

“SAD po tom pitanju vodi dvije politike. S jedne strane nastavljaju vojnu pomoć Izraelu i učestvuju u genocidu u Gazi. Druga njegova politika je dijalog koji je pokrenuo prema političkom rješenju. Želimo jasno reći; Ako SAD želo sigurnost i stabilnost u regiji, moraju zaustaviti masakr u Gazi i na Zapadnoj obali.”

Abdullahiyan se također sastao s libanonskim premijerom Necibom Mikatijem u sklopu njegove posjete Bejrutu.

U pisanoj izjavi nakon sastanka, Abdullahiyan je poručio: “Današnji razvoj događaja u Gazi ide prema političkom rješenju. Međutim, Netanyahu pronalazi rješenje u ratu kako bi spasio sebe.”

(Ajdin B.)

IranIzrael
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.