17.2.2024. 17:13
0
Vrhovni diplomati Kine i SAD obavili razgovor o nesuglasicama
FOTO: Ilustracija
Visoke diplomate Sjedinjenih Država i Kine su u petak ušle u "iskren i konstruktivan" dijalog, baveći se raznim pitanjima koja zaoštravaju njihove odnose.

Sastanak, na kojem su učestvovali američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, označio je značajnu diskusiju na visokom nivou od razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kaliforniji prošle godine, javlja Associated Press.

Prema glasnogovorniku State Departmenta Matthewu Milleru, Blinken je naglasio važnost održavanja mira u Tajvanskom moreuzu i razgovarao o novim naporima u borbi protiv narkotika. Blinken je izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine ruskoj odbrambenoj industriji, za koju se smatra da pomaže vojnim operacijama Moskve u Ukrajini.

Sastanak je obuhvatio niz bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja, sa ciljem održavanja otvorenih linija komunikacije i odgovornog upravljanja konkurentskim aspektima odnosa, kako je naveo Miller.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je Wang pozvao SAD da ukinu sankcije kineskim subjektima i pojedincima. Wang je izrazio zabrinutost zbog američke politike ekonomskog odvajanja od Pekinga, upozoravajući da to može imati negativne posljedice po same SAD. Također je pozvao da se prekinu pretresi kineskih državljana na granicama SAD-a, navodeći primjere da su kineski državljani suočeni sa ispitivanjem po dolasku u SAD.

Wang je priznao pozitivnu saradnju u borbi protiv širenja fentanila i naglasio nastavak komunikacije između vojske i vojske. Obje strane razgovarale su o tekućim sukobima u Izraelu-Hamasu i Ukrajini.

Miller je istakao da je Blinken ponovio opredijeljenost Sjedinjenih Država da brane svoje interese, vrijednosti i interese svojih saveznika i partnera. Prepoznate su otvorene linije komunikacije između SAD-a i Kine o strateškim pitanjima, a planirane su konsultacije i sastanci na visokom nivou u ključnim oblastima u narednim mjesecima.

(Erna H.) 
SADKINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.