18.2.2024. 8:34
0
Katar: Najnoviji pregovori o prekidu vatre u Gazi ne obećavaju mnogo
Pregovori o o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi „nisu baš obećavajući“ posljednjih dana, saopštila je Doha koja se pojavljuje kao posrednik.

Premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da ostaje optimista, ali je dodao da „vrijeme ne ide u našu korist“, prenio je BBC.

To dolazi kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će nastaviti s planovima za invaziju na Rafah, uprkos rastućem međunarodnom pritisku.

Hamas je okrivio Izrael za nedostatak napretka u postizanju sporazuma o prekidu vatre.
U Kairu se vode razgovori dok se visoki zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Egipta i Katara sastaju kako bi pokušali da posreduju u pauzi u borbama.

„Obrazac u posljednjih nekoliko dana nije baš obećavajući, ali, kao što uvijek ponavljam, uvijek ćemo ostati optimisti i uvijek ćemo nastaviti da guramo“, rekao je Sheik Mohammed, govoreći na sastanku svjetskih lidera na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

„Vjerujem da u ovom sporazumu razgovaramo u većem obimu i još uvijek vidimo neke
poteškoće u humanitarnom dijelu ovih pregovora“, dodao je.

No, rekao je da primirje ne bi trebalo ovisiti o dogovoru o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

„Ovo je dilema u kojoj smo bili i nažalost to je zloupotrebljeno od strane mnogih zemalja - da bi se došlo do prekida vatre, uslov je da imamo dogovor o taocima“, rekao je.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.