28.2.2024. 16:37
0
Njemačka oborila dva drona ispred obala Jemena
Njemačka fregata Hessen, koja sudjeluje u misiji Evropske unije Aspides ispred obala Jemena, odbacila je prošle noći napad Huta dronovima, saopćila je Njemačka ratna mornarica.

"Odbrambene mjere su izvršene s uspjehom i pritom nije došlo do povrede članova posade niti oštećenja broda", saopćio je stožer Bundswehra zadužen za misiju u Crvenom moru. Kako nadalje stoji, oborena su dva drona upućena s kopna.

Radi se o prvom borbenom djelovanju fregate Hessen, koja se od prošlog petka nalazi u vodama ispred Jemena, a istog dana je Bundestag i odobrio ovu misiju.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je rekao kako Njemačka doprinosi stabilizaciji regije i osiguranju pomorskog puta kroz Crveno more prema Sueskom kanalu, jednom od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu.

"Ova misija je jedna od najopasnijih misija za njemačku ratnu mornaricu posljednjih desetljeća", rekao je Pistorius.

Za razliku od mornarice SAD-a i Velike Britanije, koje napadaju i ciljeve na kopnu, fregata Hessen djeluje isključivo odbrambeno. Ovo plovilo je i konstruirano s ciljem pratnje i zaštite ostalih plovila.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.