29.2.2024. 22:33
0
Lavrov pozvao predstavnike Palestine na razgovore u Moskvu
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak palestinske grupe koje vode razgovore u Moskvi o formiranju jedinstvene vlade da ostave po strani svoje razlike i ujedine se za dobrobit palestinskog naroda.

Razgovori predstavnika Hamasa i političke frakcije Fataha uslijedili su nekoliko dana nakon što je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kazao je u srijedu da je promjena osmišljena kako bi se izgradila podrška proširenoj ulozi palestinskih vlasti koje podržava Zapad nakon izraelskog rata u Gazi protiv njegove vladajuće palestinske islamističke grupe Hamas.

Također je kazao kako se nada da će pregovori u Moskvi rezultirati "međusobnim razumijevanjem između svih frakcija" o potrebi podrške tehnokratskoj vladi.

Obraćajući se palestinskim delegacijama, Lavrov je izjavio da Moskva dugo zagovara direktne razgovore između Izraela i palestinskih vlasti, ali da se oni iz razloga koji su van njene kontrole nisu održavali.

- Jedan od izgovora za odgađanje tih pregovora je nedostatak jedinstva u palestinskim redovima. Skeptici tvrde da je nemoguće pregovarati kada se ne zna ko govori u ime Palestinaca - kazao je Lavrov.

- Isus Hrist je rođen u Palestini. Jedna od njegovih izreka je: “‘Kuća podijeljena sama od sebe neće stajati‘. Hrista poštuju i muslimani i kršćani. Mislim da taj citat odražava izazov obnove palestinskog jedinstva - kazao je.

- To ne zavisi ni od koga osim od samih Palestinaca – izjavio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da su rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruski stručnjaci za Bliski istok pri ruci da pomognu i konsultuju delegate, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.