9.3.2024. 21:29
0
Bugarsku drma skandal: Čistačica u konzulatu Makedoncima dijelila državljanstva
FOTO: ilustracija
U bugarskom parlamentu otkriven je nezapamćeni skandal čije dijelove je potvrdila i vicepremijerka te ministrica vanjskih poslova Marija Gabriel. Naime, ustanovljeno je da je u donošenju odluka o dodjeli bugarskog državljanstva u konzulatu u makedonskoj Bitoli učestvovala i - čistačica.

Skandal je otkrio zastupnik bugarskog parlamenta Angel Georgiev iz desne stranke Preporod, koja se zalaže za aneksiju Sjeverne Makedonije unutar bugarskog teritorija. Iako imaju jasne teritorijalne pretenzije prema susjedima, čini se da su ovoga puta barem djelomično bili u pravu.

Naime, Georgiev je usred parlamentarnog zasjedanja objavio da je čistačica Vesna Kotevska vodila razgovore s kandidatima za bugarsko državljanstvo, zbog čega je veliki broj kandidata odbijen. U oktobru prošle godine, kad je skandal prijetio izbijanjem u javnost, čistačica je iznenada otpuštena. Zbog skandala otvorena je parlamentarna istraga.

Vicepremijerka Marija Gabriel odredila je inspekcijski nadzor nad radom konzularne službe te uvjerava da nije bilo dokaza da je čistačica vodila razgovore za dodjelu državljanstva. Međutim, priznala je da je čistačica imala pristup arhivima konzulata i učestvovala u donošenju odluka o državljanstvu.

'Utvrđeni prekršaji su nedopustivi', rekla je Gabriel, a prenosi news.bg.

Među prekršajima ustanovljeno je da je više od 2.700 zahtjeva za državljanstvo nepotpuno, zbog čega su oni vraćeni konzulatu u Bitoli na temeljitu obradu. Količina nepotpunih zahtjeva izazvala je zabrinutost oko konzularnih procedura i nadzora, no je li čistačica imala veze s nestankom pojedinih dokumenata Gabriel nije htjela komentirati. Istragu o okolnostima otkaza čistačice provodi i Ministarstvo pravosuđa.

Pitanje dodjele bugarskih pasoša građanima Sjeverne Makedonije već godinama opterećuje odnose ovih dvaju država, ionako zategnute zbog toga što je Bugarska blokirala put Sjeverne Makedonije prema Evropskoj uniji, tražeći od svog zapadnog susjeda ustupke iz područja priznanja zajedničke historije i kulture.

Prema nekim procjenama, čak 120 hiljada Makedonaca dobilo je bugarski pasoš otkad je ova zemlja proglasila neovisnost od Jugoslavije, što čini preko 7 posto stanovništva ove zemlje. Samo u prošloj godini ovaj broj se povećao za dodatne dvije hiljade, iako se količina izdanih bugarskih pasoša značajno smanjila nakon što je 2018. godine otkrivena velika afera s trgovinom bugarskim pasošima.

Tad je utvrđeno kako je u Državnoj agenciji za Bugare u inozemstvu otkrivena razrađena mreža koja je posredovala u dobivanju dokumenata, prvenstveno za podnositelje zahtjeva iz Sjeverne Makedonije, Moldavije i Ukrajine. Umreženi službenici su za 5.000 eura podnositeljima zahtjeva za pasoš izdavali dokumente koji dokazuju da su bugarskog porijekla.

Bugarska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.