19.3.2024. 8:55
0
Američki zvaničnik tvrdi da je ubijen zamjenik vođe vojnog krila Hamasa
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je sinoć da je u izraelskom udaru ubijen Marwan Issa, zamjenik vođe vojnog krila Hamasa u Pojasu Gaze, koji je pomagao u planiranju napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izrael i Hamas još nisu to potvrdili, a Sulliven nije rekao kako su obavještajci SAD zaključili da je ubijen, a ukoliko to bude potvrđeno, Issa bi bio najviše rangirani pripadnik Hamasa ubijen u Gazi od početka rata. Izrael je ubio nekoliko lidera Hamasa tokom godina, ali su oni brzo zamijenjeni i nije bilo očitog uticaja na operacije organizacije.

Sulliven je rekao novinarima u Wasingtonu da je "Issa ubijen u izraelskoj operaciji prošle sedmice".

On je bio zamjenik Muhameda Deifa, vođe vojnog krila Hamasa, za koga je rečeno da je ranije preživio nekoliko pokušaja ubistava.

Glavni vođa Hamasa u Gazi, za koga se vjeruje da je organizovao napad 7. oktobrra je Yahya Sinwar.

Smatra se da su i Sinwar i Deif živi i da se kriju u Gazi, a Izrael se zarekao da će ih ubiti. Izraelski lideri tvrde da je od početka rata ubijeno više od 13.000 boraca Hamasa, ali nisu pružili dokaze za taj podatak.

Ministarstvo zdravlja Gaze je u ponedjeljak saopštilo da je najmanje 31.726 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze. 

(Erna H.) 

GAZAIZRAEL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.