23.3.2024. 16:53
0
Odlične vijesti za sve koji žele kupiti stan u Njemačkoj: Ovo će ih posebno obradovati
Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj su u 2023. godini pale za 8,4 posto međugodišnje, objavio je njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Riječ je o najvećem međugodišnjem padu cijena stambenih nekretnina u Njemačkoj od 2000. godine, kada je Destatis počeo da vodi ovu statistiku.

Kako se navodi, u periodu od 2008. do 2022. godine su cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj rasle u kontinuitetu na godišnjem nivou, tako da je prošle godine uslijedio preokret nakon dužeg vremenskog perioda, piše B92.

Gledajući statistiku za četvrti kvartal 2023. godine, cijene stambenih nekretnina su pale za 7,1 posto u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Munchena je prošle sedmice objavio izvještaj u kojem se navodi da se njemačka stanogradnja nalazi "u dubokoj krizi" i da za sada nema izgleda da će se situacija poboljšati u 2024. godini.

Indeks koji mjeri raspoloženje njemačkih firmi u stanogradnji je u februaru pao sa januarskih minus 60,7 poena na 61,9 poena, što je najmanje od 1991. godine kada je IFO započeo ovo istraživanje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.