28.3.2024. 20:58
1
Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj: U Norveškoj sam, Švedska me ne poštuje
FOTO: screenshot/x
Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj rekao je da odlazi u Norvešku nakon što mu je švedska vlada oduzela boravišnu dozvolu.

Salwan Momika, 37-godišnji kršćanin iz Iraka, rekao je novinskoj agenciji AFP da je napustio Švedsku i stigao u Norvešku, gdje je planirao zatražiti azil.

"Švedska prima teroriste, koji dobiju azil, dok filozofe i mislioce protjeruje"

"Napustio sam Švedsku zbog progona vladinih institucija", rekao je Momika u SMS-u za AFP. "Na putu sam za Norvešku. Švedska prima samo teroriste, koji dobiju azil i zaštitu, dok filozofe i mislioce protjeruje", rekao je jučer za švedski tabloid Expressen.

"Selim se u zemlju koja me pozdravlja i poštuje. Švedska me ne poštuje", rekao je Momika dodajući da je već ušao u Norvešku i da je na putu za glavni grad Oslo.

Momika je švedsku slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava nazvao "velikom laži".

Momika je inscenirao nekoliko spaljivanja i skrnavljenja islamske svete knjige u Švedskoj, što je posljednjih godina izazvalo međunarodni bijes. Videozapisi njegovog provokativnog spaljivanja Kurana izazvali su bijes i kritike u nekoliko muslimanskih zemalja, što je dovelo do nereda i nemira u mnogim mjestima.

Švedska vlada osudila je skrnavljenje Kurana, ali je istaknula da Švedska ima zakone o slobodi govora i okupljanja. U listopadu su švedske migracijske vlasti poništile Momikinu boravišnu dozvolu rekavši da je dao netočne podatke u svom zahtjevu i da će biti deportiran u Irak.

No njegova je deportacija odgođena iz sigurnosnih razloga. Prema Momikinim riječima, njegov život bi mogao biti u opasnosti ako ga vrate u domovinu. Prošlogodišnje spaljivanje muslimanske svete knjige dovelo je do diplomatskih problema, poput otkazivanja posjeta švedskog ministra obrane Turskoj usred pregovora o pristupanju Švedske NATO-u.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.