16.8.2023. 12:11
0
Poznato kada bi Đoković i Nadal mogli odigrati meč u Sarajevu
FOTO: Getty Images
Haris Kafedžić predsjednik Upravnog odbora teniskog kluba „TENIS PRO 1996“ najavio je u emisiji Novi Dan N1 televizije 27. Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2023 odnosno Memorijal Namik Terzimehić - Juan Antonio Samaranch - Juan Maria Tintore.

Već dugo vremena se planira egzibicIoni tenski spekatakl u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a Kafedžić je otkrio kakve su šanse za organizaciju duela velikih rivala.

“Radimo na tome. Traži se pogodan trenutak. Nažalost Rafael Nadal je još uvijek u periodu oporavka nakon operacija. Njegov nastup i nastavak karijere je upitan. Nadam se da će još moći sljedeću sezonu odigrati. Đoković je u punom pogonu. Mislim da će se taj meč u nekom narednom periodu desiti. Imamo velike prijatelje koji žele to da urade. Kada je Bono Vox došao u ratu i napravio koncert u Sarajevu nakon završetka agresije, može se i ovaj duel desiti. Mislim 80% da bi mogao taj meč da se desi.” kazao je Kafedžić za N1.

Da li je bh. tenis u krizi, jer nijedan teniser i teniserka ne nalaze se u top 150? Improvizacija i lični entuzijazam bez konkretno ulaganja donose uspjehe tenisu u Bosni i Hercegovini?

“Mi nismo iskoristili momentum kada su Damir Džumhur, Mirza Bašić i Tomislav Brkić napravili iskorake i napredovali na rang listi. Mi smo imali da je turniru našem pobijedio Marko Maksimović. Odmah je pobijedio na Mastersu i Novak Đoković ga je zvao i sada igra za Srbiju. Takav je slučaj sa Marinom Čilićem koji je igrao za Davis cup reprezentaciju BiH, pa onda Ivan Dodig. Svi koji se pojave da su kvalitet vrlo brzo odu, jer nema uslova. Pogledajmo da država stoji iza sportskih projekata u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.” ističe predsjednik „TENIS PRO 1996“ i dodaje:

“Mi nemamo nivo iznad 12 do 14 godina ko bi preuzeo mlade tenisere i da ih trenira u BiH. Imamo ljude koji imaju svoje teniske klubove, koji se bore da prežive, to im je profesiju. Moraju da imaju veliki broj djece da bi klub opstao. Ne mogu se posvetiti zasebno teniserima. Imamo mlade i talentovane generacije. Vrlo brzo bi isplivali. Nema ko da ih prihvati. Teniski tereni se u Sarajevu pretvaraju u igrališta za mali nogomet ili nešto drugo. Ukoliko društveno-politička zajednica želi može se sve riješiti.”

Bosanskohercegovački tenis nalazi se u krizi, nema sistemskog rada, svi uspjesi su plod ličnog entuzijazma i ulaganja.

“Što smo imali Džumhura, Bašića, Šetkića, Fatića, Herdželaš, Berberović, Tankić, Jugić-Salkić to su sve pojedinačni incidenti. To nije plod sistemskog rada. Ja sam bio svjedok da su roditelji Damira Džumhura prodavali svoju ličnu imovinu i stanove, pa od Brkića i Bašića, svi su morali da ulože da bi ta djeca napravila nešto. Država to nije prepoznala, zato su mnogi otišli da igraju u druge države.” zaključuje naš sagovornik.

”Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2023” je teniski turnir za tenisere i teniserke do 16 godina. To je prvi evropski TE teniski turnir prve jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, jedini u regiji i jedan od osam turnira u Evropi.

Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone ”RTC Barcelona -1899”, klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal. Dvadeset i sedam godina, koliko se već turnir održava sada već veliku sportsku manifestaciju, klub iz Barcelone pruža veliku podršku Sarajevu. 

Svake godine, Grad Sarajevo i naš klub ugosti preko stotinjak teniserki i tenisera iz mnogih evropskih zemalja, a ove godine interes za ovaj renomirani evropski turnir prevazišao je sva očekivanja.

Prijavljeno je preko 100 takmičarki i takmičara iz 31 države i to : Španije, Portugala, Njemačke, Švedske, Norveške, Francuske, Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Turske, Poljske, Rusije, Češke Republike, Latvije, Velike Britanije, Slovačke, Poljske, Izraela, KIpra, Estonije, Azarbejdžana i Bosne i Hercegovine. Ove godine imamo prijavljene igrače iz Kine I Kanade, Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.