7.4.2016. 15:10
2
Sarajke o seksu u braku i prije njega: Sa suprugom imam seksualni odnos svaki dan, ali u mozak!
Jedno američko istraživanje je pokazalo da parovi koji su prije braka vodili ljubav u prosjeku četiri puta sedmično, nakon sudbonosnog "da" u prosjeku to čine jednom sedmično. Razlozi su brojni - od navike, zapuštanja, pa do dosade, roditeljstva i nedostatka vremena.

Selma ima 30 godina, u braku je sedam godina, zaposlena je i majka je četverogodišnje kćerke. Svoj trenutni seksualni život naziva mrtvim. 

"Na početku veze je bilo strasti, emocija, potpune predanosti, ali naš odnos se vremenom mijenjao. Dolazile su obaveze, posao, životni problemi, manje vremena, komunikacije, posvećenosti. Onda je došla beba. Plač, umor, neispavanost, iscrpljenost. Sve je to uradilo svoje. Što je manje bilo intime, tako je i želja postajala manja", kaže naša sagovornica. 

Upravo roditeljstvo navodi kao jedan od razloga zbog kojih njen odnos sa suprugom pati. 

"I kad bi došlo do toga, bebin plač je prekidao i onda je bilo nemoguće početi iz početka. Staromodni, patrijarhalni odgoj muškaraca sa Balkana uči naše muškarce da je njihov glavni zadatak oplodnja, i poneki zagrljaj dok beba ne počne neutješno da plače. Tada te udari realnost u glavu i shvatiš šta je život. Sa mužem imaš seks svaki dan, ali u mozak! Izuzetaka ima, nije da nema, ali ja ih mogu izbrojati na prste jedne ruke", tvrdi Selma. 


S obzirom da je seks ljudska potreba, priznaje da je nesretna jer ga u njenom braku nema dovoljno

"Ljudi se udaljavaju, gube se osjećaji, nestaje potreba. Na svakom odnosu treba raditi. Tako ćemo moj suprug i ja na našem, i pokušati vratiti dio tih osjećaja kao sa početka, ali glupo bi bilo zavaravati se da to može biti kao u početku", zaključuje naša sagovornica. 

Melisa je također u braku, a za razliku od Selme, svom seksualnom životu daje čistu peticu. Međutim, ona je udata nešto više od dvije godine i još uvijek nema djece. 

"Prije braka seksualne odnose smo imali u prosjeku pet puta sedmično, sada je to tri do četiri puta. Broj se smanjio jer imamo više obaveza, ali i dalje držimo ritam", rekla nam je Melisa. 


Priznaje da ponekad izbjegava partnera, uglavnom zbog umora. 

"Muž je najčešći inicijator, mada se zna desiti da i ja budem. Nema tu pravila, sve je spontano", navodi naša sagovornica. 


Mia je u vezi pet i po godina i ubrzo se udaje. Ona tvrdi da nije pravilo da su seksualni odnosi prije braka češći, barem ne u njenom slučaju. 

"U prosjeku to bude jednom sedmično. Uglavnom sam ja inicijator, ali i kad partner to želi, nikada ne 'bježim' od toga. Zašto bih izbjegavala obostrano zadovoljstvo?", pita se Mia

Ova 28-godišnjakinja ne krije da nije zadovoljna učestalošću seksualnih odnosa. Priznaje da je jednom sedmično nedovoljno i da joj je potrebno više seksa. 

"Ako je sad ovako šta da očekujem u braku? Što se mene tiče, trebalo bi biti svaki dan, ali i jedno i drugo imamo svoje obaveze pa to ponekad ne bi bilo moguće izvesti. Međutim, da dečko pokazuje više inicijative, bilo mi moguće barem tri puta u sedmici", ističe Mia. 

Emina je u vezi godinu i po, a seksualne odnose ima jednom ili dva puta u toku sedmice. Kaže da je u problem u nedostatku vremena, ali na kvantitet se ne žali. 

"Nije nastupila dosada. Naprotiv, trenutno smo u fazi 'poželjenja'. I jedno i drugo smo inicijatori, uglavnom to bude poruka, a nekad se razumijemo i pogledima. Seksualni život mi nikad nije bio bolji. Kad se bi se povećao kvantitet, ne bi se održao kvalitet", kaže Emina.

Psiholozi ističu da je seksualna rutina izvor nezadovoljstva, a da upravo bračni partneri seks mogu pretvoriti u igru u kojoj će se zabaviti, (po)ostati bliskiji i sretniji. Nije pisano pravilo, ali neki će se sigurno složiti da tamo gdje dobar seks prestaje, počinje nezadovoljstvo i problemi, koji nerijetko završavaju "dobrim" preljubom. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.