5.7.2023. 12:38
0
U mrtvom kitu pronađeno “plutajuće zlato” vrijedno 500.000 eura
FOTO: Profimedia
Kada se pojavio mrtav kit na plaži kanarskih ostrva, niko nije zamislio da je u njegovoj utrobi skriveno vrijedno blago koje su patolozi poslije pronašli. Tim se nada da će prodaja bloka retkog ambra, koji koriste parfimeri, pomoći žrtvama vulkana La Palma 2021.

Uzburkano more i rastuća plima otežali su izvođenje obdukcije kita, ali Antonio Fernández Rodríguez, šef instituta za zdravlje životinja i sigurnost hrane na Univerzitetu Las Palmas, bio je odlučan da otkrije zašto je kit uginuo.

Sumnjajući na probavni problem, pregledao je debelo crijevo životinje – i osjetio da se nešto tvrdo zalijepilo za taj dio crijeva.

“Ono što sam izvadio je kamen prečnika oko 50-60 cm i težak 9,5 kg”, rekao je i dodao “Talasi su zapljuskivali kitove. Svi su gledali kada sam se vratio na plažu, ali nisu znali da je ono što imam u rukama ambra”, prenosi N1.

Kako nastaje zlatna materija?
Ambra je rijetka supstanca, često poznata kao plutajuće zlato, koja je vijekovima bila sveti gral parfimera. Grudva koju je Fernández držao u ruci vrijedila je oko 500.000 eura, piše Guardian.

Porijeklo ambra, koju proizvodi otprilike jedan od 100 kitova ove vrste, riješeno je tek kada je počeo lov kitova velikih razmjera početkom 19. stoljeća.

Kitovi jedu velike količine lignji i sipe, od kojih se većina ne može probaviti i povraća se. Ali nešto ostaje i tokom godina se veže zajedno u kitovim crijevima i formira ambergris.

To se ponekad izlučuje, zbog čega se ambra najčešće nalazi kako pluta u moru. Ali ponekad, kao u slučaju ovog kita u La Palmi, naraste prevelika, razbije crijeva i ubije životinju.

Primjena ambre
Ambra ima drveni miris poput sandalovine, ali sadrži i ambrein, alkohol bez mirisa koji može popraviti i produžiti vijek mirisa, otuda njegova popularnost među parfimerima.

SAD, Australija i Indija zabranile su trgovinu ambra u sklopu zabrane lova i iskorištavanja kitova.

Fernández, koji je izvršio autopsiju na više od 1.000 kitova, rekao je da je sepsa uzrokovana ambra ubila kita.

Institut traži kupca, a Fernández je rekao da se nadaju da će prikupljena sredstva biti usmjerena na pomoć žrtvama vulkana koji je eruptirao na La Palmi 2021. godine, a koji je nanio štetu od više od 800 miliona eura i uništio stotine kuća i preduzeća.

„Zakon je drugačiji u svakoj zemlji“, rekao je Fernandez. “U našem slučaju, nadam se da će novac otići na ostrvo La Palma, gdje se kit nasukao i uginuo”, prenosi N1.

U jednoj od svojih brojnih digresija u Moby-Dicku, romanopisac Herman Melville posvećuje cijelo jedno poglavlje ambrima, koju opisuje kao „mekanu, voštanu i tako jako mirisnu i začinjenu, da se u velikoj mjeri koristi u parfimeriji… Tko bi pomislio, onda, da se tako fine dame i gospoda časte esencijom koja se nalazi u neslavnim utrobama bolesnog kita! Ipak je tako!”


(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.