28.11.2023. 12:33
0
Skupljao kovanice 45 godina: Evo koliko novca je uštedio i na šta ih je potrošio
FOTO: Ilustracija
Puno ljudi tokom života razvije različite hobije, a neki izrastu i u strastvene kolekcionare magneta, salveta, suvenira, igračaka iz kinder jajeta...

No, vjerovatno još niste čuli za ljude koji skupljaju kovanice! No, Amerikanac Ota Anders radio je upravo to prethodnih 45 godina, sakupljao je sitan novac.

Skladištio ga je u velike plastične boce nalik na one koje se stavljaju u aparat za vodu, a za preko četiri decenije uspio je da napuni 15 takvih flaša.

Ovaj 73-godišnjak iz Luizijane je objasnio i kako mu je pošlo za rukom da sakupi toliko kovanica, posebno jer nije prihvatao tuđe donacije. Primjera radi, učenici škole u kojoj je predavao su mu često davali sitan novac, ali on nije želio da im to uzima bez nadoknade. Kada bi mu dali sitniš, on mi je vraćao isti iznos, ali u papirnim novčanicama.

– Nikada nisam trošio kovanice. Uvijek sam radije plaćao novčanicamama – kratko je prokomentarisao.

Ota je poslije 45 godina sakupljanja kovanica, riješio da ode u banku i zamjeni ih za krupan novac. Ispostavilo se da je sačuvao pola miliona kovanica u kojima je bilo tačno 5.135 dolara. Novac je potrošio na plaćanje računa kod zubara, prenosi Oslobođenje.

(M.Lj.)

Kovanice
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.