10.6.2024. 9:43
1
Nedaleko od Stoca nalazi se grčki bunar star 2.000 godina koji nikada nije presušio
FOTO: Boris Trogrančić
Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji objektivom bilježi nestvarno lijepe lokacije širom BiH, ali i cijele regije, ovog puta se za Punkufer javio iz sunčane Hercegovine.

Trogrančića je put odveo nedaleko od Stoca, u selo Boljune - riznicu srednjovjekovnih stećaka i dom drevnog grčkog bunara, za koji kažu da je nastao prije 2.000 godina.

- Došao sam u selo u vrelo popodne i zatekao ljude na radu u polju, koji su mi pokazali put do nekropole stećaka. Lokacija je lijepo uređena, a stećci su ograđeni i dobro vidljivi - priča Trogrančić.

Nekropolu stećaka Boljuni pronaći ćete u selu Bjelojevići, 15 kilometara od Stoca, prema Hutovom blatu.

- Nekropola potječe iz druge polovine 14., a najveći dio stećaka iz 15. stoljeća. Tu se nalazi grob čuvenog vojskovođe Vlatka Vukovića Kosače, gospodara Huma i vojskovođe bosanskog kralja Tvrtka I - govori Trogrančić.

Dodaje da je historijsko područje nekropola stećaka Boljuni I i II proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

- U blizini nekropole nalazi se čuveni grčki bunar, u narodu prozvan Neveš voda. U stolačkom kraju se i inače mogu naći ovakvi bunari na okruglac koji su bili u upotrebi do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Bunar su najviše punile jesenje kiše, kišnica se slijevala između stećaka i kanalima odvodila do bunara. Služio je za napajanje stoke i pranje. Ovdje se čak učilo i plivati.

Kažu da bunar potiče još iz ilirskog perioda. Riječ je o sušnom području u kojem su od kada je naseljeno postojale potrebe za vodom, pa je realno očekivati da starost seže u daleku prošlost.

Za Neveš vodu vezana je jedna zanimljivost - kažu da ovaj bunar nikad nije presušio, pa je možda nekim kanalom i povezan sa Hutovim blatom - dodao je Trogrančić.

(Patria/Erna H.) 

1
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.