17.6.2024. 18:58
0
Blicaju li radari ako ste prekoračili brzinu?
FOTO: ilustracija
U posljednjih mjesec dana dvoje ljudi HAK reviji postavilo je gotovo isto pitanje, a svodi se na sljedeće: "Vozio sam noću i prošao sam pokraj kamere. Čini mi se da se uključio blic i da me kamera snimila." Na pitanje jesu li vozili brzo odgovorili su da nisu, ali da ne mogu biti sigurni.

HAK revija provjerila je to u MUP-u. Pitali su postoje li još na hrvatskim putevima kamere koje blicaju, odnosno trebaju pomoć izvora svjetlosti kada snimaju prebrze vozače.

Odgovor iz MUP-a je kratak, ali jasan.

"Nastavno na upit obavještavamo vas da sve kamere imaju ugrađenu IC rasvjetu, u spektru nevidljivom za ljudsko oko, za rad uređaja u noćnim uslovima", poručili su iz MUP-a.

Dakle, nema više blicanja, diskretna infracrvena rasvjeta onemogućuje taj svjetlosni šou i prekršaji se snimaju na način koji neće ometati vozače.

radar
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.