14.8.2024. 10:46
Obavljeno 1.385 besplatnih dermatoloških pregleda u devet bh. gradova
193 osobe sugerisane dodatne pretrage.

Kompanija dm organizovala je besplatne dermatološke preglede u devet gradova širom Bosne i Hercegovine. U Sarajevu, Zenici, Doboju, Banjoj Luci, Tuzli, Bijeljini, Mostaru, Neumu i Bihaću ukupno je obavljeno 1.385 dermatoloških pregleda, dok su 193 osobe upućene na daljnje pretrage. 

Zašto su dermatološki pregledi važni?


Ova inicijativa dio je kontinuirane posvećenosti dm-a zdravlju i dobrobiti bh. građana, jer je zdravlje kože od ključne važnosti za čovjekovo dobro opšte stanje. Redovni dermatološki pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju različitih kožnih problema, uključujući melanom i druge vrste raka kože, koji su najefikasnije tretirani kada se otkriju u ranoj fazi. 

„Kompanija dm besplatne dermatološke preglede organizuje još od 2015. godine. Smatramo da je od velikog značaja da informišemo naše sugrađane o značaju preventivnih pregleda, te da im stručne osobe, dermatolozi, daju savjete o pravilnoj njezi kože, identifikaciji alergijskih reakcija, kao i o tretmanima za uobičajene probleme poput akni, ekcema i psorijaze.", poručila je Ajla Hadžić, menadžerica Marketinga u dm BiH. 

Kako zaštititi kožu?

Za preglede su bile zainteresovane osobe svih dobnih skupina, od 15 do 70 godina, a najveći broj pregleda je obavljen u Tuzli.  

„Pacijenti su bili različitih dobnih skupina, od mladih do osoba starije životne dobi. Najčešće su dolazili radi pregleda mladeža, savjeta za njegu kože, problema s aknama te hiperpigmentacijama. Moj savjet svim građanima je da redovno sami pregledaju svoju kožu, koriste zaštitu od sunca svaki dan, čak i kad je oblačno, te da se obrate dermatologu čim primijete bilo kakve promjene ili probleme. Pravilna njega i preventivni pregledi ključni su za zdravu kožu“, kazala je dr. Ervina Omerbegović, specijalista dermatovenerologije.
 
Redovni dermoskopski pregledi posebno su značajni za osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju raniju pojavu karcinoma kože i melanoma, u ovoj kategoriji su i osobe sa velikim brojem mladeža, preko 50, kao i osobe koje primijete neke promjene veličine ili boje mladeža, tegobe i slično.

„Mi u dm-u ćemo, putem različitih aktivnosti, nastaviti da podstičemo naše kupce i druge građane BiH na zdraviju svakodnevnicu te raditi na širenju svijest o važnosti prevencije oboljenja. Već u septembru u tri bh. grada održat će se naša druga stručna konferencija na teme fizičkog i mentalnog zdravlja žena sa uvaženim stručnjacima iz različitih područja.“ – zaključila je Hadžić.

 
DM