3.10.2024. 19:49
Komitet za sudije i suđenje FS BiH kaznio sudiju Dragana Petrovića sa "samo" dvije utakmice zbog skandaloznih odluka na meču Široki - Sarajevo
Komitet za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH, na sjednici održanoj dana 3. oktobra, je razmatrao izvještaje posmatrača suđenja i izvršio analizu suđenja na utakmicama 9. kola WWIN lige BiH, te je utvrdio sljedeće:

Široki Brijeg – Sarajevo (3:3)
7. minut: sudija, nakon VAR intervencije, dosuđuje kazneni udarac za domaću ekipu, zbog guranja napadača od strane odbrambenog igrača. Ispravna VAR intervencija i ispravna odluka sudije na terenu.

42. minut: sudija dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu, zbog povlačenja za dres napadača.

Komitet smatra da su oba kaznena udarca na ivici prekršaja, ali da je sudija imao ujednačen kriterij kod donošenja odluke, te su iste podržane.

70. minut: nakon postizanja pogotka gostujuće ekipe, sudija nakon VAR intervencije poništava postignuti pogodak te dosuđuje slobodan udarac za domaću ekipu. Komitet je utvrdio da se radi o pogrešnoj VAR intervenciji, te u konačnici, o pogrešnoj odluci sudije.

Sudija susreta se sankcioniše nedelegiranjem dva ciklusa, u skladu sa Pravinikom o sudijama i suđenju.

Željezničar – Posušje (1:0)
69. minut: sudija, nakon VAR intervencije, ne dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu. Komitet smatra da je ruka odbrambenog igrača u neprirodnom položaju u trenutku kada dolazi do kontakta sa loptom. Ispravna VAR intervencija, ali pogrešna odluka sudije na terenu.

90+3. minut: sudija ispravno ne dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu. Odbrambeni igrač ispucava loptu koja ide van kaznenog prostora, a ista pogađa u ruku njegovog suigrača. 

Ruka je u prirodnom položaju, igrač nema namjeru igrati rukom, lopta ga pogađa u ruku velikom brzinom, te se ne radi o kažnjivom igranju lopte rukom.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana