18.10.2024. 8:07
Reakcije svjetskih lidera na tvrdnje da je ubijen vođa Hamasa
Hamas još nije komentirao tvrdnje izraelske vojske da su njihove snage ubile vođu grupe u južnoj Gazi.

Izrael je potvrdio da su njegove snage ubile vođu Hamasa Yahya Sinwara u napadu u južnom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska potvrdila je Sinwarovu smrt u četvrtak, ali Hamas još nije komentirao tu tvrdnju.

Prema saopćenju izraelske vojske, Sinwar je ubijen u srijedu nakon što su vojnici “eliminirali tri borca”.

U augustu je Hamas imenovao svog čelnika Gaze, Sinwara, za šefa političkog ureda grupe koji je naslijedio Ismaila Haniyeha. Haniyeh je ubijen tokom posjete Iranu 31. jula.

Evo nekih reakcija na Sinwarovu smrt:

Izrael
Premijer Benjamin Netanyahu kaže da je Izrael “poravnao svoj račun” sa Sinwarom, ali “rat još nije završio”.

Netanyahu je u televizijskim izjavama rekao da “svjetlo prevladava tamu” u regiji i da je Sinwarova smrt “važan putokaz” prema padu grupe.

Hamas više neće vladati Gazom, rekao je.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je ubistvo Sinwara “vojnim i moralnim postignućem za izraelsku vojsku”, dok je Benny Gantz, predsjednik izraelske Stranke nacionalnog jedinstva, čestitao izraelskoj vojsci.

“Ovo je važno postignuće s jasnom porukom – progonit ćemo naše neprijatelje do kraja, bilo kada i bilo gdje”, napisao je Gantz na društvenoj platformi X.

Rekao je da će izraelska vojska “nastaviti djelovati u Pojasu Gaze u godinama koje dolaze, a sada se mora iskoristiti niz postignuća i eliminacija Sinwara kako bi se omogućio povratak otetih i promjena Hamasove vladavine. ”

Sjedinjene Američke Države
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Sinwarova smrt označava trenutak olakšanja za Izraelce, dok pruža priliku za “dan poslije” u Gazi bez Hamasa na vlasti.

“Yahya Sinwar bio je nepremostiva prepreka za postizanje svih tih ciljeva. Ta prepreka više ne postoji. Ali pred nama je još mnogo posla”, rekao je Biden u izjavi.

“Uskoro ću razgovarati s premijerom Netanyahuom i drugim izraelskim čelnicima kako bih im čestitao, kako bismo razgovarali o putu vraćanja talaca kući njihovim porodicama i okončanju ovog rata jednom zauvijek, koji je prouzročio toliko razaranja nedužnim ljudima “, rekao je Biden.

Potpredsjednica Kamala Harris pozdravila je Sinwarovu smrt i rekla da je to prilika da se “konačno okonča rat u Gazi”.

“Pravda je zadovoljena”, rekla je Harris novinarima. “Sinwar je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u Gazi.”

“Danas se mogu samo nadati da će porodice žrtava Hamasa osjetiti olakšanje”, dodala je.

Njemačka
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u izjavi je označila Sinwara “okrutnim ubicom i teroristom”.

Rekla je da Hamas treba “odmah osloboditi sve taoce” koje je zarobio tokom napada na Izrael 7. oktobra “i položiti oružje”.

Francuska
Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na oslobađanje “svih talaca” koje drži Hamas u Gazi nakon što je Izrael rekao da je ubio Sinwara.

“Yahya Sinwar je bio glavna osoba odgovorna za terorističke napade i barbarska djela od 7. oktobra,” objavio je Macron na X-u.

“Francuska zahtijeva oslobađanje svih talaca koje još drži Hamas.”

NATO
Šef NATO-a Mark Rutte rekao je novinarima na medijskoj konferenciji u Briselu da “ako je umro, meni osobno neće nedostajati”, misleći na Sinwara.

Italija
Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je: “Čini se da je vojni vođa Hamasa ubijen i vjerujem da je s ove tačke gledišta Izrael možda proveo svoju samoodbranu od Hamasovih terorista.”

“Nadam se da će nestanak vođe Hamasa dovesti do prekida vatre u Gazi”, dodao je.

Velika Britanija

John Healey, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: “Ja, na primjer, neću oplakivati smrt terorističkog vođe poput Sinwara, nekoga ko je odgovoran za teroristički napad 7. oktobra.”

Rekao je da je Hamasov napad na južni Izrael prošle godine “pokrenuo ne samo najmračniji, najsmrtonosniji dan za jevrejski narod od Drugog svjetskog rata, već je pokrenuo i više od godinu dana sukoba i nepodnošljive patnje palestinskih civilnih žrtava.”

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana