23.02.2025 12:00
0
Slana karamela: Jednostavna priprema
Za pripremu slanog karamela potrebni su 1 šolja šećera, 1 šolja mlijeka i prstohvat soli.

U posudu debljeg dna najprije stavite šećer, pa pustite da se otopi. Šećer nipošto nemojte miješati već ga tek lagano protresite kako bi se sa svih strana otopio jednako. 

Dok se šećer zagrijava, pored je potrebno zagrijati šolju mlijeka.

Šećer kuhajte dok se ne otopi i poprimi zlatnu boju. Kada ste zadovoljni bojom, maknite ga s vatre i dodajte mlijeko. 

Pazite, karamel je zbilja vruć, čuvajte prste i nemojte stajati preblizu posude jer će se dodavanjem mlijeka naglo stvoriti mjehurići. 

Također, dok dodajete mlijeko, karamel obavezno miješajte. Želite li gušći karamel, vratite ga na vatru te miješajući kuhajte dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Na kraju dodajte so.

Pustite da se lagano ohladi, tada će postati još gušći, pa dobiveni karamel koristite kao preliv ili umak za vaše slastice.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.